• 22 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

7 арестувани и 6 обвинени за починалите от задушаване мигранти

7 арестувани и 6 обвинени за починалите от задушаване мигранти

/КРОСС/ Седем арестувани и шестима обвинени, един се издирва с европейска заповед за арест. Това е равносметката, след като вчера в Софийско беше открит изоставен камион с 52 мигранти, 18 от които загинали след задушаване.

От Карлово вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че издирваният за камиона се намира в Гърция.

Мигрантите са били извозени от каналджии, които се занимават с нелегалния бизнес малко повече от година. Това не е първият им такъв курс. Превозвали са мигранти по около два пъти на месец. Обикновено един бежанец е плащал между 5 и 7 хиляди евро за това да бъде извозен от родината си към страни от Западна Европа. За българската част от организацията е оставала част от сумата. Така например шофьор на камион е получавал по 100 евро на мигрант, а организаторът на групата - между 500 и 1000 евро на човек.

Организираната престъпна група и преди е прекарвала групи с мигранти, но винаги по-малобройни. Така, най-вероятно от алчност, за повече пари този път в камиона натоварват 52 мигранти. Това се случва вчера около 7.30 часа и потеглят от Ямболско към границата със Сърбия. През цялото време чужденците пътуват в специално направен тайник. Пътуването върви нормално до тунела Траянови врата. Там се чува силен шум, но трафикантите продължават.

„В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, шофьорите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви мигранти", каза Сарафов.

Шофьорът и спътникът му спира, виждат загинали и замаяни хора и бягат. Малко по-късно бежанците са открити от случайно преминаващ човек, който подава сигнала.

„Аз видях камиона в полето и се досетих за какво става дума. Видях, запознах се и съм уведомим органите", каза очевидецът.

В този момент каналджиите вече са на път, с автобус. Първо от село Локорско до централната автогара, а от там и до Бургас. През това време на място се правят огледи.

Готови са и аутопсиите на 18-те загинали.

„От аутопсиите е видно, че те са загинали вследствие на асфикция - задушаване от изчерпване на кислород в затворено пространство, както и от позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а движенията им на гръдния кош и корема са били силно ограничени, което е довело до кислородна недостатъчност", заяви Сарафов.

Към този момент са повдигнати обвинения на шестима души.

„Организаторът е многократно осъждан, а престъпната му дейност датира от 1997 г.", каза говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Един от обвиняемите, след като е разбрал, че загиналите мигранти са открити, е напуснал страната. Двама от арестуваните са работили в автосервиз в град Каблешково. Именно за тях се предполага, че са изработили тайниците.

Мерките за неотклонение на обвиняемите ще се гледат в понеделник.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.