• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Проф. Михайлов: Болниците в труднодостъпните региони да са защитени

Проф.  Михайлов: Болниците в труднодостъпните региони да са защитени

/КРОСС/ „Приоритет за БСП е болниците в труднодостъпните региони да са „защитени заведения". Това заяви в ефира на Евроком избраният за народен представител от „БСП за България" проф. Георги Михайлов.

Сред краткосрочните предложения за справяне с COVID -кризата той посочи ускоряване и повишаване на процента на ваксинираните в страната; реално да се разделят потоците от пациенти; да се вземат всички организационни мерки за укрепване на здравната система.

Като предложения, които да залегнат в бюджета Михайлов посочи - финансово стабилизиране на болниците в труднодостъпните региони и превръщането им в „защитени заведения"; засилване на финансирането на направленията за превенция и контрол на инфекциозните и социално значими заболявания; намаляване на ДДС за лекарствата на 9%, както и безплатни лекарства за деца до 14 години.

По думите на проф. Михайлов има 2 важни въпроса от стратегическо значение. На първо място той посочи управлението и финансирането на здравната система.

Според него начинът, по който са поставени сега болниците - търговски дружества и клинични пътеки, а пациентът да е изтласкан в периферията, е грешен. „Трябва да се извърши адекватна оценка на труда на медицинските специалисти за всички видове медицински дейности, на чиято база да бъде създадена национална рамка за достойно заплащане", обясни проф. Михайлов.

На второ място той посочи грижата за кадрите и това младите специалисти да не напускат България - системата ни за специализации да бъде уеднаквена с тази на държавите от ЕС; да бъдат създадени целеви стипендии в световноизвестни центрове за български специалисти, които след това да се върнат да работят у нас.

Не на последно място проф. Георги Михайлов изтъкна нуждата от модернизация на сектор „Майчинство и детство" и решаването на проблема с липсата на национална детска болница.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Тоз симпатяга още живее в соца, как ще накараш някой лекар да живее и работи в тези райони бе тъпунгер, България в момента има най много болници на глава от населението в цяла Европа и най лошото здравеопазване. Болницата не значи нищо ако в нея няма квалифициран персонал, а 90% от болниците в страната са такива, еле пък такива по села и паланки.

26.11.2021 13:38:18

Анонимен

пожарни касети http://www.firebg.org/bg/products/64/65/

26.11.2021 12:24:08

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.