• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Екатерина Михайлова:Този път гражданите няма да приемат мълчанието което получавахме назад във времето

Екатерина Михайлова:Този път гражданите няма да приемат мълчанието което получавахме назад във времето

/КРОСС/ Остри вътрешнопартийни сблъсъци, нова порция българи със санкции по закона „Магнитски" на САЩ и старт на регистрацията на партиите за предстоящите избори - така накратко изглежда отминаващата седмица в политически план.

Впечатление прави, че за първите четири дни, в които желаещите да ни управляват можеха да подават документите си в ЦИК, едва две партии и една коалиция са го направили до събота по обяд. Помним времената, когато от ГЕРБ, например, нощуваха пред Комисията, за да влязат първи. А ако се върнем много години назад, трябва да припомним, че партиите се редяха, за да може първи да изберат цвят на бюлетината си.

За предходните избори през октомври миналата година общо 22 партии и 6 коалиции се състезаваха за народната любов. Вероятно и сега ще гоним подобна бройка, а от това зависи и колко дълга ще е бюлетината.

„Да станеш депутат не е просто да отидеш, за да получаваш добра заплата и възможности за бизнес. Чувала съм подобни неща от моите студенти - една част от младото поколение така разсъждава. Аз в тези случаи се опитвам да обяснявам колко е важна ролята на институцията и на всеки един депутат", казва проф. Екатерина Михайлова, която има доста сериозен опит в политиката, а днес преподава конституционно право.

МВР запретна ръкави да следи в аванс за купуване на гласове. Стотици от държавната администрация пък ще трябва да бъдат командировани в чужбина заради ново изискване в секциите зад граница да има представител на държавата.

„Започнахме да свикваме с това да няма парламент или, ако има, да не очакваме от него да свърши нещо. Народното събрание е отражение на това, което сме ние, но тази пъстрота влезе в по-тъмните си краски. Аз съм човек, който чете стари стенограми и правя разликата в дебатите, които са се случвали назад в годините. Нивото е съвсем различно. Не е нужно да сменяме формата на държавно управление, без да си дадем сметка какво може да си подредим в къщата сега. Според мен все още не сме в криза, има опции", коментира още проф. Михайлова.

Преди дни стана ясно, че „Продължаваме промяната" и „Демократична България" отиват заедно на изборите. А вътрешнопартийните трусове, оказва се, не са по-слаби от сблъсъците между партиите. През седмицата бе обявено, че знаково лице от промяната напуска - Иван Христанов. Неговото име нашумя около връщането на контрола на „Капитан Андреево".

Вътрешната опозиция в левицата пък продължава да клати стола на лидера Корнелия Нинова.

„Винаги е имало вътрешнопартийни сблъсъци и в бъдеще ще има. Този път гражданите няма да приемат мълчанието което получавахме назад във времето. Сега ще очакват отговор кой с кого ще бъде още в предизборната кампания. За да знаем първият дали нещо ще ни предложи и с кого и това ще определя вота ни", каза още Михайлова.

През отминаващата седмица стана ясно още, че без действащ парламент служебната власт ще се опита да бори високите цени. Премиер и министри излязоха със заявки, че започват проверки и наблюдения.

„Би трябвало тези наблюдения да са постоянна работа на органите, които се занимават с тази дейност", смята проф. Михайлова.

Бившият енергиен министър в кабинета „Петков" - Александър Николов, един от неговите заместници му, както и тогавашният директор на „Булгаргаз" Людмил Йоцов се сдобиха с обвинения заради сделки с природен газ, сключвани миналата година, след като Русия спря да ни подава синьо гориво. Николов беше категоричен, че атаката е политическа.

„Нито съм чела обвинителния акт, нито съм наказателен адвокат. Виждам, обаче, че темата върви в геополитически план, в посока на това дали сме изпълнявали ангажименти на ЕС. Къде сме във войната между Русия и Украйна? Аз, разбира се, съм на страната на Украйна и на спазването на санкциите. Но от друга страна нека да видим какви са фактите. Знам много добре, че в един процес трябва да има факти. Тук се отваря още една тема - за недоверието и множеството данни, че органите на разследването не си вършат работата, както трябва. Нерядко се случва така, че прилича на политическа разправа. През последните дни имаме примери за прекратени дългогодишни разследвания - срещу Вальо Топлото, Бобокови и кой ли още не... Затова няма доверие", категорична е Екатерина Михайлова.

Тя казва още, че тъкмо заради подобни ситуации най-накрая трябва да се направи съдебна реформа. Така може би не чуждите служби ще ни сочат кои висши държавници са корумпирани. А работната седмица приключихме с поредната порция санкционирани от САЩ по Закона „Магнитски". Сред тях са и двама бивши министри - Владислав Горанов от ГЕРБ и Румен Овчаров от БСП.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

За съжаление българинът не се е освободил от психиката, насаждана от период на 500 години да бъде роб.

12.02.2023 21:05:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.