• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Таня Михайлова: Забранени думи в преговорите няма, но има неприемливи

Таня Михайлова: Забранени думи в преговорите няма, но има неприемливи

/КРОСС/ Българският дипломат трябва да е модерен, стъпил на приемственост, любознателен, защитаващ националния интерес. Това каза снощи директорът на Дипломатическия институт към министъра на външните работи Таня Михайлова в предаването „120 минути" по бТВ.

България поддържа дипломатически отношения с повечето държави по света. Включително имаме посолства в държави, където много други наши западни партньори нямат - в Северна или в седалището на Африканския съюз. Преди да заминат всички български дипломати преминават през Института, оглавяван от Таня Михайлова.

„Най-далечното посолство е Камбера, Австралия. На остров Ливингстън България има научна база, благодарение на Антарктическия договор. Научната база е присъствие на България. Това представителство е много важно и много силно", каза в студиото на „120 минути" Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи.

7 държави членки на Европейския съюз имат представителства в Северна Корея, но всички са затворени заради коронавируса. „Заради това, че България е една от седемте държави там, се наложи два пъти да играе ролята на ротационен председател на Съвета на ЕС там. Това е важно, защото на място се получава информация и тя се споделя с партньорите от ЕС", посочи тя.

Забранени думи в преговорите няма, но има неприемливи, казва тя. „Понякога дори и тези, които владеят до съвършенство и етика, и протокола, и думите в преговорите, могат умишлено да използват думи, с които да целят определен резултат. В историята се е стигало и до обиди. Непрекъснато наблюдаваме нарушаване на добрия тон и протокола - остава в учебниците като примери за това как не трябва да се прави", каза Таня Михайлова.

Етикетът и протоколът са различни дейности, обясни тя. „Етикетът е отношенията между хората и е нещо, което ние учим вкъщи - доброто възпитание, толерантността, умението да бъдеш любезен е нещо, на което се учим в ранна възраст. Протоколът е работа на професионалисти, които трябва да наблюдават за всеки детайл. Затова се учи. Дипломатическият протокол и държавния церемониал има много строги правила. Днес всичко е доста по-олекотено."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.