• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Микроби могат да помогнат за почистването на микропластмаси от околната среда

Микроби могат да помогнат за почистването на микропластмаси от околната среда

/КРОСС/ Учени от Хонконг разработиха нов начин за отстраняване на микропластмасата от околната среда - с биофилми от микроорганизми, съобщи ЮПИ.
След като уловят микропластмасата, големите "килими" от микроорганизми могат да бъдат събрани за обработване и рециклиране. Учените са култивирали лабораторно бактерията Pseudomonas aeruginosa, за която е известно, че колонизира микропластмасата.

Видът е доста често срещан и се адаптира добре към различна среда. Когато бактериите колонизирали микропластмаса в биореактор, учените забелязали, че малки частици пластмаса се струпват и образуват по-големи агрегати, които слизат в долната част на "килима".

"Това дава възможност за удобно махане на микропластмасата от биофилма, който иначе трудно би се разградил. Така микропластмасата може да бъде събрана за рециклиране", обясни ръководителят на екипа Янг Лиу от Хонконгския политехнически университет.

Методът е ефикасен в лабораторни условия, но специалистите искат да проверят и как работи в реална среда. След това се надяват технологията да се използва в пречиствателни станции, където да улавя микропластмасата, преди да бъде отнесена в океана.

Според предишни изследвания, микропластмасата достига до всякакви екосистеми - ядат я корали, миди, дори дълбоководни създания. Микропластмасата се образува от различни материали, като торбички, бутилки, дрехи от изкуствени тъкани.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.