• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Д-р Борислав Миланов, БЗС: Минимум с 30% трябва да поскъпнат денталните услуги

Д-р Борислав Миланов, БЗС: Минимум с 30% трябва да поскъпнат денталните услуги

/КРОСС/ "Би било странно, ако всички цени в страната се променят, а при нас нещата стоят на ниско ниво. Минимум с 30% е необходимостта от повишаване на цената в сферата на денталната медицина", заяви зам.-председателят на БЗС д-р Борислав Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че НЗОК е институцията, която трябва да договори достатъчен брой дентални услуги, които да осигурят денталното здраве на пациентите. При децата това се осъществява, но при възрастните този пакет е изключително малък, изтъкна д-р Миланов и добави, че тази година нищо не е променено в сравнение с 2022 г.

"Що се отнася до свободния пазар, нашите практики са много различни. Лесно може да вземем заем и да направим тези практики супер, но след това ние ще фалираме", каза още той.

Доц. д-р Бойко Бонев от Катедра "Обществено дентално здраве" към МУ посочи на свой ред, че е нормално при такава голяма инфлация да има корекция на цените и в тяхната област. 

"Цените при нас се формират въз основа на голяма група от фактори, всичко се повишава. Не е реално да мислим, че цените може да се запазят. Вече има едно увеличение на цените, но всички колеги опитваме да бъде в рамките на нормалното. Политиката на НЗОК изключва голяма част от здравните потребности на хората. В основни линии това прави помощта по-недостъпна за пациентите", обясни той.

По думите му достъпът до дентална помощ в България е осигурен напълно. 

"От една страна имаме много зъболекари. Те са добри и работят качествено. Но проблемът е с нивото на здравната култура, не се работи в областта на профилактиката и здравното образование", заяви доц. д-р Бонев.

Д-р Миланов обърна внимание, че всички материали в сферата на денталната медицина се внасят от чужбина и са на европейски цени, които са поскъпнали в пъти. Зам.-председателят на БЗС поясни, че се съобразяват донякъде и с възможностите на пациентите, за да може да си "изкарват хляба".

Според него разполагаме с предостатъчно зъболекари. Практикуващите на територията на страната са около 10 хил. В челните редици сме по брой зъболекари на глава от населението, което обаче създава и проблеми.

Бонев и Миланов алармираха, че има огромен проблем с електронните досиета на пациентите.

"Типично по български се прави офанзива, когато изтичат всякакви срокове и се създава излишно напрежение, което не води до нищо добро. Чакаме "Информационно обслужване" да спази обещанието си, все още нямаме нещо готово, което да тестваме в реални условия", разясни д-р Миланов.

"Положението е такова и ние трябва да се съобразяваме. Надявам се в един момент системата да заработи нормално", каза доц. д-р Бонев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да сте видели зъболекар с касов апарат. На пазара за всеки домат изискват касова бележка.

24.03.2023 07:52:13

Анонимен

Не е нужно да си наясно с цени, такси и наеми. Всеки има близък лекар и зъболекар и е наясно за положението в гилдията. Самият факт на толкова много зъболекари и нито един фалирал е достатъчен. Колко метал, няколко грама обикновена сплав, керамика, може и пластмаса за една коронка и колко труд има в нея та да струва 200 лв.

23.03.2023 21:49:49

До анонимен

Анонимен, ти зъболекар ли си? Или зъботехник? Наясно ли си с цените на машините, материалите, наемите, таксите, заплатите на персонала и т. н.

23.03.2023 19:15:04

Анонимен

Тези пък нямат съвест. Те са едни от най-добре платените(печеливши) сред лекарското съсловие. Защо не посочи колко взема за коронката на един зъб и колко са разходите за нея. За касата е прав, малко са платените услуги и там може да се търси увеличение на цените.

23.03.2023 13:16:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.