• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Гърция може да получи първите пари по Плана за възстановяване през юли

Гърция може да получи първите пари по Плана за възстановяване през юли

/КРОСС/Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен даде в Атина зелена светлина на плана за възстановяване, изготвен от гръцкото правителство:

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви, че планът ще бъде "последният акт на сътресенията, причинени от пандемията и първият от една нова ера".

Урсула фон дер Лайен е на обиколка в страните членки на Европейския съюз, за да представя одобрените Планове за икономическо възстановяване след пандемията.

Гърция стана третата държава от ЕС, която получи одобрението на Европейската комисия за плана за възстановяване, който ще се финансира от фонда за спасяване на блока, съобщи АФП.

Урсула фон дер Лайен обяви това на третата спирка от обиколката си относно одобрението на ЕС за пакети, представени от страни, които са претърпели сериозни икономически последици от пандемията.

Финансирането е от безпрецедентен фонд от 750 милиарда евро на ЕС, който за първи път ще емитира общи облигации.

Атина ще получи 17,8 милиарда евро директни безвъзмездни средства и 12,7 милиарда заеми.

"Одобрението ни днес е важен крайъгълен камък за изплащането на 30,5 милиарда евро през следващите години," каза Фон дер Лайен след среща с гръцкия премиер в Атина.

"След като планът бъде одобрен от Европейския съвет, ще бъдем готови да изплатим първите средства през юли", добави тя по повод органа на ЕС, състоящ се от държавни или правителствени ръководители.

Председателят на комисията трябва да отлети за Дания за подобно съобщение по-късно през деня, след като посети Португалия и Испания в сряда.

Гърция, Португалия и Испания са сред средиземноморските страни, които зависят от туризма, претърпял значителни загуби по време на пандемията. Гръцката икономика се сви с 8,2% през миналата година и планира да похарчи 11,6 милиарда евро през 2021 г., за да помогне на бизнеса да се възстанови. Миналата година Атина предостави помощ от 24 милиарда евро.
Гръцкият план за стимулиране "представлява предизвикателство, но и голяма, голяма възможност", каза Фон дер Лайен. "Хубавото днес е, че Европа и Гърция са заедно в това начинание."

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.