• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

ЕС налага санкции на Русия, но купува руски газ и нефт

ЕС налага санкции на Русия, но купува руски газ и нефт

/КРОСС/ От началото на пълномащабното нахлуване в Украйна Русия е спечелила около 550 милиарда евро от износа на нефт, природен газ и въглища. Това показват данни на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA), цитирани от украински медии.

Най-големият купувач за целия период от 24 февруари 2022 г. до 13 ноември 2023 г. е Европейският съюз. Общо страните от ЕС платиха на Русия 180 милиарда евро за всички изкопаеми горива, които закупиха през това време. От тях над 102 милиарда евро за за суров петрол, 74 милиарда са за природен газ, а останалите са за въглища.

В рамките на ЕС основните купувачи на руски енергийни ресурси са Германия (общо 28 милиарда евро), Холандия (18 милиарда) и Италия (17 милиарда).

Вторият най-голям купувач на руски въглеводороди след ЕС беше Китай - над 143 млрд. евро. От тях нефт - 107 милиарда, газ - 17, въглища - 18. Следват с голямо изоставане Индия (общо 64 милиарда), Турция (53 милиарда), Южна Корея (14 милиарда).

Заслужава да се отбележи, че динамиката на обществените поръчки се промени значително през последната година и половина. Ако Европа значително намали своите покупки, азиатските страни, напротив, ги увеличиха, макар и като цяло не толкова радикално.

В 12-ия пакет от европейски санкции срещу Русия, наред с други неща, се планира да се засили контролът върху спазването на така наречения "таван на цените" на руския петрол. Допълнителните процедури трябва да направят по-трудно за руснаците да заобиколят това ограничение.

Също така се съобщава, че Дания обмисля възможността да забрани на руски петролни танкери да преминават транзит през нейни води. Всъщност това би означавало забрана за руснаците да пътуват между Балтийско море и Атлантика.

Миналата седмица и в България се разрази скандал покрай доклад, изготвен Центъра за изследване на енергията и чистия въздух с участието и на "Глобъл Уитнес" и базирания в София Център за изследване на демокрацията. В него се посочва, че притежаваната от "Лукойл" рафинерия "Нефтохим" заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол. ЕК обаче отрече да започва процедура срещу България.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А нашите политици и управници без никакъв срам твърдят, че Русия ни била спряла газа. Сега провеждат мазохистка политика да се откажем от дерогацията на руски петрол тъй като Русия печелела, та по тази причина ние трябва да спрем да печелим. В материала е видно, че натиска идва от организации управлявани от Щатите.

16.11.2023 11:35:47

Анонимен

Лукойл принадлежи на холандците - холандската банка ING държи контролния пакет акции, следователно дърпа печалбите. Холанците които са добре внедрени в ЕС няма да се откажат от печалбата си и да накажат само себе си.

16.11.2023 10:50:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.