• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Андрей Цеков: Европрокуратурата не се е обръщала към МРРБ или АПИ по повод разследването на тунел „Железница”

Андрей Цеков: Европрокуратурата не се е обръщала към МРРБ или АПИ по повод разследването на тунел „Железница”

/КРОСС/ Снощи, в предаването „Още от деня" по БНТ Андрей Цеков каза, че европрокуратурата не се е обръщала към Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) или Агенция Пътна инфраструктура (АПИ) по повод разследването на тунел „Железница". От това, което разбрах се разследва поток от пари, който не засяга държавата. Едни средства са изплащани от държавата и на изпълнителя и след това са били обналичвани в брой. Мога да кажа фактите, свързани с финансовото състояние на тунел „Железница". Това заяви регионалният министър в оставка Андрей Цеков в предаването „Още от деня" по БНТ.

Финансовото изпълнение на тунела започва 2019 година и приключва края на 2023 година. Общата стойност на проекта е 258 милиона лева. От тях 154 са разплащани по времето на кабинета "Борисов 3", 27 милиона по време на служебните кабинети на Стефан Янев, 19 милиона по време на кабинета "Петков", около 50 милиона по време на служебните кабинети на Гълъб Донев и 5 милиона в мандата на настоящото правителство", изнесе данни той.

„Не мога да кажа кой период е обект на разследване от Европейската прокуратура. Правят впечатление няколко необичайни плащания. По време на последния служебен кабинет са платени около 42 млн., интересното е, че от тях 28 млн. лева са актувани, т.е. представени са сертификати на 22 март, а са платени на 6 юни - денят, в който се закле кабинетът „Денков". Необичайно е, защото пътната агенция се разплаща регулярно, а не чака три месеца да минат по няколко сертификата. Изглежда все е едно е платено в последния час", обясни той.

„Европрокуратурата разследва факти, които касаят отношенията между изпълнител и трети лица. В момента, в който държавата разплати на изпълнителя, единствената му работа е да следи дали това, което е разплатено е изпълнено качествено. Фактът е, че обектът е изпълнен. Оттук-нататък интересният въпрос е дали чрез плащанията, които изпълнителят е получил, не са уреждани друг тип отношения, които са извън контрола на държавата", изтъкна регионалният министър.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.