• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8003
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 1.9788
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

ЕК отпуска 700 милиона евро за справяне с кризата с бежанците

ЕК отпуска 700 милиона евро за справяне с кризата с бежанците

/КРОСС/ Европейската комисия  (ЕК) отпуска на Гърция 700 милиона евро за справяне с потоците от сирийски бежанци, които се стремят да влязат в Европа през Турция.

Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на съвместна пресконференция в Гърция с министър-председателя на страната и председателите на ЕС и ЕП.

„Европейската комисия отпуска 700 милиона евро помощ за Гърция, 200 милиона от които ще бъдат предоставени незабавно“, каза тя, цитирана от ТАСС.

Освен това Фронтекс изпраща 7 кораба, 2 хеликоптера, 1 самолет и допълнителни 100 гранични полицаи. Европа е категорична: Турция не е наш враг, но ЕС не може да бъде изнудван и се надява скоро двете страни да започнат преговори по въпроса.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че дотук ЕС не е доказал подкрепата и солидарността си към Гърция, но че присъствието на ключовите европейски фигури тук днес е ясен знак, че това скоро ще се промени.

Според председателя на Европейския парламент Давид Сасоли днешната ситуация е доказателство, че ЕС се нуждае спешно от обща европейска миграционна политика. Днес в Анкара е пчвърховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел, утре в Брюксел заседават извънредно вътрешните министри на ЕС, а в петък в Загреб – външните.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Давид Сасоли (ЕПарламента) не дойде при БОКо, но отиде при гюфто-малаките за да им даде 700 млн. евро! А балканското пИдал им хвали какви огради, системи, съоръжения имаме и други пари не са ни нужни! И пак се "изяви" като каруцар на джипка по кърищата!

04.03.2020 06:06:22

Анонимен

Frankfurter Allgemeine: Европа се огъва пред хладнокръвния шантаж на Ердоган 03.03.2020 На фона на изострянето на ситуацията в Сирия, турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново използва бежанците като оръжие, пише Frankfurter Allgemeine. Допускайки десетки хиляди хора до границите на ЕС, той оказва натиск върху Брюксел, опитвайки се да получи повече подкрепа. А Европа не знае как да отговори на неговото „хладнокръвно изнудване“. Европа все още се бори със сериозните последици от тогавашната миграционна криза. Сега, поради влошаването на ситуацията в провинция Идлиб, идва ново „катастрофално бедствие“. И на фона на всичко това турският президент Реджеп Ердоган отново използва бежанците като оръжие. Той пусна десетки хиляди хора до границите на ЕС в Гърция и България да засилят натиска върху Брюксел и да получи повече подкрепа. „Но с авантюрите си в Сирия Ердоган попадна в задънена улица; на военна подкрепа той не може да разчита“. В същото време Европа обаче не знае как да реагира на „хладнокръвното изнудване“ на турския ръководител. ЕС и неговите членове отново ще разберат какво е усещането, когато в съседството цари хаос, а държави като Турция прокарват своите интереси без оглед на загубите. „Европа остава съчувстваща страна и не може да се справи със защитата на собствените си интереси. Така не може да продължава!“.

04.03.2020 01:28:59

Подкрепяйки коментара по-долу:

Тази нощ прочетох в чужди СМИ, че за разлика от канцлера Курц партньорите му в австрийската коалиция от Зелените и президента Ван дер Белен, бивш техен председател, са се обявили Австрия и ЕС да приемат майките с деца, нахлуващи през Гърция и България. Затова ЕС отпуска такива средства не само на Гърция, но и на РБ. Предстои усвояването им от шайката защото ББ знае, че никой от пришълците няма да иска да остане в РБ, а пък механизмите за подобна кражба на европейски средства отдавна са отработени у нас от управниците през последните 10 години. И затова Вожда на дебилите ни бе толкова щастлив при срещата си с Лайен. Пак пара ще пада....

04.03.2020 01:15:17

Сталин Й. В.

Интересно защо НИКОЯ медия в България не преведе една МНОГО ВАЖНА реплика на Г-жа фон дер Лайен: "Wir stellen Bulgarien 10 Mio. EUR zur Verfügung, um Flüchtlinge aus der Türkei aufzunehmen." или "Предоставяме 10000000 евро на България за настаняване на бежанците от Турция. И също така: "Дo 10 000 души, ще дoйдaт в Бългaрия, нямa дa имa никaкъв прoблeм дa бъдaт приeти, нacтaнeни, прeглeдaни, дa им бъдaт пocрeщнaти първoнaчaлнитe нужди." Тoвa зaяви прeд БНР Милeнa Никoлoвa, прoгрaмeн acиcтeнт в прeдcтaвитeлcтвoтo нa Мeждунaрoднaтa oргaнизaция пo мигрaция в Бългaрия. Да ви е честито!

03.03.2020 21:17:00

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.