• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

ЕС иска AstraZeneca да достави 120 милиона дози ваксини до края на юни

ЕС иска AstraZeneca да достави 120 милиона дози ваксини до края на юни


/КРОСС/ Европейският съюз поиска в съда от британско-шведската компания AstraZeneca да достави 120 милиона дози коронавирусни ваксини до края на юни и да изпълни договорните си задължения към ЕС за доставка на общо 300 милиона дози до края на септември. Това съобщи Reuters, позовавайки се на адвокат, представляващ интересите на европейската общност в белгийския съд.

AstraZeneca е доставила на ЕС по-малко от 50 милиона дози коронавирусни ваксини от 300 милиона, които компанията трябва да предаде на ЕС до края на юни. В понеделник агенцията, позовавайки се на вътрешни данни на ЕС за доставките, информира, че по-рано Европейската комисия реши да не подновява договора за доставка на ваксината AstraZeneca за втората половина на 2021 г.

През април Европейската комисия започна дело срещу компанията за неизпълнение на договор за предварителна поръчка на ваксина. През първото тримесечие, вместо 120-те милиона дози, предвидени по договора, компанията достави само около 40 милиона. Това доведе до нарушаване на кампанията за ваксиниране в няколко страни от ЕС през първите месеци на тази година.

Преди това ръководителите на AstraZeneca признаха, че компанията изостава от производствения график за доставки на ваксини в ЕС, посочвайки по-слабата производствена база в Европейския съюз в сравнение с капацитета на компанията във Великобритания, която получава ваксината по график.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.