• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8396
  •  GBP / BGN 2.2656
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Проф. Велислав Минеков е на тържественото отбелязване на 130-ата годишнина на църквата „Свети Стефан“

Проф. Велислав Минеков е на тържественото отбелязване на 130-ата годишнина на църквата „Свети Стефан“

/КРОСС/  Министърът на културата проф. Велислав Минеков участва днес в тържественото отбелязване на 130-ата годишнина от полагането на основния камък на българската православна църква „Свети Стефан" на брега на Златния рог в Истанбул, известна още като Желязната църква.

На събитието присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, Вселенският патриарх Вартоломей, както и редица официални лица от България и представители на българската общност в Истанбул. Специални гости бяха българският посланик в Анкара Ангел Чолаков, председателят на българската общност в Истанбул Васил Лиязе.

Божествената света литургия продължи около два часа. Вицепрезидентът Илияна Йотова отправи емоционално приветствие, в което подчерта, че 130-ата годишнина на храма „Свети Стефан" е много важно събитие и определи Желязната църква в Истанбул като символ на единството и българската народност. По време на тържествената служба в свещената за българите църква на министър Минеков бе оказана честта да произнесе Символа на вярата.

Министър Минеков сподели, че трябва да благодарим на турските власти и държава, които поеха огромна част от реставрацията на българската светиня.Поднесени бяха множество дарове на църквата, включително от Вселенския патриарх Вартоломей и от г-жа Йотова, която дари икона. Министър Минеков дари икона на Св. Св. Кирил и Методий.

По-късно водената от вицепрезидента Йотова българска делегация, в състава на която е министър Минеков, откри и новата учебна година за учениците и учителите в българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий" в Истанбул, което се помещава в Екзархийския дом в квартал „Шишли". То е основано преди 6 години.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.