• 02 Юни 2023 |
 •  USD / BGN 1.8172
 •  GBP / BGN 2.2761
 •  CHF / BGN 2.0043
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 24°C

Как да изберем мини трактор?

Как да изберем мини трактор?

/КРОСС/ Мини тракторите отдавна и уверено заемат първите редове в върха на популярната селскостопанска техника. Но как да изберете малки трактори и на какви важни характеристики да обърнете внимание?

Какво е минитрактор?

Минитракторът е самоходна машина, която може да извършва различни селскостопански работи: оре земята, засажда култури и прибира реколта, брани, коси трева, наторява, транспортира стоки и др. Предназначен е за обработка на сравнително малки парцели (до 10 хектара). Основните характеристики на минитрактора, които го правят най-предпочитан в този бизнес: по-малко тегло от трактор с пълен размер; по-добра маневреност и много по-ниска цена.

Видове малки трактори

Основните видове мини трактори, които присъстват на пазара днес са:

Райдер

Райдерът е малък градински трактор, който е предназначен главно за косене на трева, почистване на листа или сняг. Функционалността на много модели се разширява с помощта на различни приставки. Основните му предимства са маневреността и възможността за завъртане в ограничено пространство. Конструктивно се различава от минитрактор по това, че двигателят е разположен в задната част на водача, зад седалката на водача. Добра алтернатива на косачка за трева.

Мототрактор

Мототракторът е четириколесен мотоблок със седалка. Оборудван е с едноцилиндров двигател. Често можете да намерите моторни трактори, направени занаятчийски от конвенционален мотоблок. Разлики от мини трактор - по-ниска цена, просто устройство, съответно поддръжката и ремонтът ще бъдат по-евтини. Освен това за мотор-трактор режещото оборудване се монтира главно отпред, а за мини-трактор - отзад; приставките за моторен трактор не са толкова разнообразни, колкото за мини трактор.

Минитракторът е по-малко копие на пълноразмерен колесен трактор. Различава се от другите видове с по-голяма мощност, подобрена проходимост и голямо разнообразие от прикачени устройства. На минитрактор може да се монтира плуг, хилер, брана, сеялка, жътварка, аератор, кофа-отвал, косачка и др. С помощта на ремарке е възможно транспортиране на различни товари. Някои модели имат затворена кабина, което е особено актуално в летните горещини и зимните студове. Минитракторът е универсална машина за малка ферма.

Основните характеристики на мини тракторите

Преди да купите мини трактор, проучете основните характеристики.

Тип на двигателя

Типът на двигателя пряко влияе върху характеристиките на мини трактора. Двигателят може да бъде:

•Дизел - работи с дизелово гориво. Развива повече сцепление от бензина. Благодарение на това печели по отношение на издръжливост и производителност. Мини трактор с дизелов двигател консумира по-малко гориво, но може да има проблеми със стартирането в студено време. Средно поддръжката на такова оборудване е по-скъпа от поддръжката на бензин.

•Бензин - поради по-малкото си тегло, най-често се монтира в мотокарите и моторните трактори. Но в мини трактори е по-рядко от дизела. Предимствата на бензинов двигател са по-лесен за поддръжка, по-малко тегло, няма проблеми с работата в студено време. Недостатъците са по-висок разход на гориво, по-малко сцепление.
Друга характеристика на мини трактор, на която трябва да обърнете внимание, е видът на стартиране на двигателя:

Ръчно е най-лесният вариант. Най-често се среща в мотокарите и се монтира както на бензинови, така и на дизелови двигатели. За да започнете, трябва да издърпате кабела рязко. Предимства - прост дизайн, ниска цена. Недостатъци - ниска надеждност, не винаги е възможно да се стартира от първия път.

Електрически стартер - стартирането е подобно на автомобил (трябва да завъртите ключа или да натиснете специален бутон). Използва се в мини трактори и моторни трактори.

Мощност

Най-важната характеристика на мини трактор за икономиката. Колкото по-висока е мощността, толкова повече сцепление може да развие машината, за да се справи с по-трудна почва, сняг.

Мощността се измерва във ватове, но за превозните средства много по-често се говори за конски сили (к.с.), 1 литър. С. = 735 W. По мощност мини тракторите могат да бъдат разделени на:

• Основни - мощността им достига 16 к.с. Предназначени за обработка на малки площи в страната или на село. Най-често в такива модели минитрактори се монтират едноцилиндрови двигатели.

• Средни - от 16 до 20 к.с Те ще се справят перфектно с парцел от няколко хектара, транспортиране на стоки, снегопочистване и др. Такъв минитрактор ще се превърне в многофункционална селскостопанска машина.

• Тежки - от 20 до 25 к.с и по-високо. Истинска универсална селскостопанска машина. Справете се с цялата работа в малка ферма: оран на тежки почви, закапване, обработка на големи площи с култури. Високата мощност ви позволява свободно да избирате правилната приставка. Можете дори да инсталирате острие за мини трактор, като го превърнете в малък булдозер или челен товарач за преместване на рохкава почва и пясък.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.