• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Фандъкова: Без промени в разписанието на градския транспорт в сряда

Фандъкова: Без промени в разписанието на градския транспорт в сряда

/КРОСС/ От Столичната община дават информация за организацията на движението във връзка със заявените протести в сряда – 18 май.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че в общината са постъпили няколко заявления за протести, като вчера това на работодателите е оттеглено. Останали са заявленията на превозвачите, таксиметровите шофьори и транспортните синдикати.

Градският транспорт утре ще се движи по обичайните си маршрути, по всички линии. Метрото също. Със сигурност ще има затруднение в движението.

Ще има три точки за събиране "Петте кьошета", Лъвов мост и Сточна гара, където ще участват само служители, които не са на работа.

СО са призовали организаторите да не блокират кръстовища до 8.30 заради матурата по български език и литература. Дали ще се съобразят - ще видим, каза Фандъкова.

След това предстои провеждане на шествие до Министерство на финансите.

По отношение на превозвачите продължават разговорите с МС и все още няма информация какво точно ще се случи, каза столичният кмет.

Утре от транспортния бранш организират общонационален протест. Превозвачите настояват да бъде отменено разширяването на толсистемата и намаляване акциза на горивата. И работниците от градския транспорт в София, и таксиметровите шофьори са заявили, че ще се присъединят.

От 8.00 до 9.30 ч. работещите от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД ще проведат протест на следните локации:

Пл. „Лъвов мост“ – кръгово кръстовище;

Пл. „Сточна гара“ – кръгово кръстовище;

Кръстовище „Петте кьошета“.

Протестът ще продължи с шествие, което ще започне от сборните пунктове в 9.30 ч. със следните маршрути:

От пл. „Лъвов мост“, бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите;

От пл. „Сточна гара“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до Министерство на финансите;

От кръстовището на „Петте кьошета“, бул. „Патриарх Евтимий“, „Г. С. Раковски“ до Министерство на финансите.

Шествието ще продължи с протест от 10.00 ч. пред Министерство на финансите.

От 10.30 ч. шествието на протестиращите ще продължи към Министерския съвет /от МФ, ул. „Г. С. Раковски“, бул. бул. „Цар Освободител“ до МС/, където от 11.00 до 13.00 ч. ще проведат протестен митинг.

От 10.00 до 11.00 ч. работниците и служителите в Столична община, Район Красна поляна ще преустановят работа за един час и няма да обслужват граждани, като са решени да отстояват исканията си за увеличение на заплатите с 30% със задна дата от 01.01.2022 г. докрай.

Едночасовата предупредителна стачка на работниците и служителите е следствие на процедура по Закона за уреждане на колективните трудови спорове, стартирала през м. април 2022 г. и липсата на увеличение на работните заплати през тази година.

Стачката ще премине под надслов "НЕ на унизителнo ниските заплати!“

По-късно днес предстои среща между представители на бранша и премиера Кирил Петков, от изхода на която ще зависи дали превозвачите ще изпълнят заканата си да протестират.

Вчера работодателите заявиха, че остават в протестна готовност, но засега няма да се включат, след като постигнаха споразумение с кабинета за очакваните компенсации.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.