• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Запрянов: Няма заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел

Министър Запрянов: Няма заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел

/КРОСС/ Няма заплаха за България след атаката на Иран срещу Израел. Това увери снощи министърът на отбраната Атанас Запрянов в предаването „Защо, г-н министър?" по бТВ. Атаките на Иран срещу Израел са грубо нарушение на международното право.

На днешното заседание на Министерски съвет е била обсъдена ситуацията и е решено, че няма пряка военна заплаха за България.

Служебният военен министър предполага, че Израел няма да отговори толкова директно, защото има и други методи за въздействие. Според него няма да има ескалация на напрежението и широкомащабна война между Иран и Израел, която да засегне Близкия изток.

„Не се налага въоръжените сили да се превеждат в по-висока степен на готовност. Нека гражданите да живеят спокойно" каза още той. Служебният министър увери, че те продължават да следят ситуацията.

„Следихме я 24 часа преди удара и по време на него. Имаме информация и за резултатите от удара. Надяваме се, че израелското правителство ще бъде мъдро и няма да стигнем до ескалация между Иран и Израел", каза Запрянов.

Той подчерта, че има всякакви планове за действие. „Не се налага да взимаме някакви специални мерки. Същата е ситуацията и с въоръжените сили на НАТО. От утре войските ще провеждат планова подготовка, така както е планирано", каза служебният министър.

Атанас Запрянов коментира и номинацията си за служебен министър. Той приел поканата, която дошла лично от Димитър Главчев. „Разговаряхме с него. Оказа се, че отговарям на профила за министър на отбраната, който той търси - човек, който да е запознат с процесите и веднага да поеме управлението на отбранителната политика на държавата", поясни той.

Служебният военен министър обясни, че в тази си роля той ще заложи на надграждането на българската отбрана. „Естествено, има сектори в отбраната, които аз не съм ръководил и нямам поглед върху тях. Тепърва ще се запозная с тях, но има процеси в армията, които не търпят отлагане", каза още той.

Атанас Запрянов не пропусна и темата за Украйна, както и предоставянето на военна помощ от страна на България. „Има два пакета с помощи, които ще изпратим в Киев. Единият е по решение на българското правителство от ноември миналата година. Вторият е с решение на правителството от март тази година", обясни министърът.

Забавянето на българската помощ за Украйна не се дължи само на министерството и обеща, че страната ни ще направи всичко възможно да ускори този процес. БТР-ите вече са пристигнали в Украйна, посочи още той, като подчерта, че помощта, която указва България, е „значителна за мащабите и отбранителните способности на страната ни".

„Дебатът в рамките на Кримската платформа, който ще започне утре у нас, е насочен не само към помощта за Украйна, но и към сигурността в Черно море", каза още той.

Той бе категоричен, че български войници няма да се бият във войната в Украйна, както и че България никога няма да излезе от НАТО. Той обаче не подмина и тежките кадрови проблеми в армията ни.

„Заплащането на военните, което ние в момента осигуряваме, не е конкурентно за подготовката и за качествата, които тези хора притежават. Тези хора се обучават във военни академии и излизат с по няколко специалности и добро владеене на английски език. Накрая, заплатите са ниски. Един войник получава 1450 лв., а лейтенант - малко над 1800 лв.", посочи той.

Депутатите предложиха преди дни 30% увеличение на заплатите на военните. „Мисля, че това е един добър подход - национален подход. Аз не се съмнявам в това, но ще изчакаме да мине решението през нашия парламент. Това ще бъде една добра мотивация за младите хора, които биха кандидатствали за военно училище", поясни той.

Служебният министър на отбраната коментира и модернизацията на базата „Граф Игнатиево", като каза, че има закъснение, което ще бъде наваксано. Той посочи, че около 20 април у нас ще дойдат експерти от САЩ, които са специалисти по сертифициране на пистите и някои други съоръжения за F-16.

Двигателите на самолетите МИГ-29 ще бъдат ремонтирани от полска компания до идването на F-16, стана ясно още от думите на Атанас Запрянов. Той е категоричен също така, че авиацията ни няма да бъде принудително презимена.

„В момента се произвеждат седем самолета F-16 за България. В края на тази година ще ни бъдат предадени първите три. Те обаче ще останат в САЩ до март 2025 г., за да се обучава на тях техническия ни състав. Второто тримесечие на следващата година ще получим още три самолета, а до края на 2025 г. - останалите два. Практически в края на следващата година ще имаме осем самолета и 14 обучени пилоти", посочи още той.

Министърът коментира и транспортирането на простреляното във Враца дете с военен хеликоптер.

„Ние получихме сигнал и искане за използването на военен хеликоптер. Реагирали сме мигновено. Искам да благодаря на пилотите за добре свършената работа. За нас всяка минута е ценна и ние работим така. Друг трябва да анализира, защо е поискана помощ от нас. Третата мисия на армията е да подпомага населението и ние го правим - и за спасяване на хора, и за пожари, и за наводнения", заяви той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.