• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Теодора Генчовска: Имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии

Теодора Генчовска: Имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии

/КРОСС/ Непрекъснато пристига информация от съответните служби на страните членки и партньори в НАТО и Европейския съюз, ситуацията е изключително динамична. Имаме готовност да реагираме на всякакви сценарии в най-кратки срокове. Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска в предаването „120 минути" по бТВ.

Тя подчерта, че все още има инструменти за диалог и те трябва да бъдат използвани Президентът на САЩ Джо Байдън продължава дипломатическите усилия и в сряда предстои пореден кръг от разговори между държавния секретар Блинкен и външния министър на Руската федерация Лавров. В четвъртък е предвидена среща на Г-7, обясни Генчовска. „За съжаление в момента се наблюдава продължаващо увеличаване на руските сили и техника, което е в противовес на международния ред", коментира тя.

Мюнхенската конференция по сигурността по думите й е била изключително навременна и полезна, защото е дала възможност всички световни лидери да се съберат и да излъчат ясно послание към Владимир Путин. „Всички ние заставаме зад Украйна и сме готови да продължим диалога. В същото време сме готови за категорична и единна реакция, ако не се случи деескалация на напрежението", посочи външният министър.

Тя обясни, че процесът по налагане на евентуални санкции на Руската федерация при ескалация на напрежението е стартирал отдавна. „Те ще бъдат икономически, финансови и индивидуални и решението за тяхното налагане ще бъде взето от всички нас в координация със САЩ и Великобритания.

Това може да се случи във всеки един момент", заяви министър Генчовска. По думите й пакетът санкции е доста всеобхватен и в този смисъл ще бъде ефективен механизъм за противодействие на евентуална руска агресия.

На този етап не се предвижда преместване на българското посолство от Киев, заяви външният министър. Тя допълни, че на сайта на МВнР има регистрирани 86 български граждани, от които само 6 са изразили желание да бъдат евакуирани в случай на нужда.

По отношение на темата „Македония" външният министър подчерта, че най-важно е да бъдат гарантирани правата на българските граждани в конституционната и правната уредба на Република Северна Македония.

Теодора Генчовска коментира и последната информация, с която разполага Външно министерство българските граждани от горящия ферибот в Йонийско море. 11 души все още продължават да бъдат в неизвестност, 7 от тях са български граждани. МВнР и МВР са в контакт с близките на издирваните лица, заяви тя.

Консулът ни в Солун до последно е бил на място с българските граждани. Всички българи вече са в България или се очаква да се приберат в по-късните часове, 25 са заминали за Италия. Състоянието на настанения в болница български гражданин е стабилно, каза още Генчовска.

По думите й пристанищните власти на Гърция не са потвърдили появилата се информация за качени двама българи на борда на хеликоптер.

Очаква се в рамките на днешния ден да започне претърсване на борда на ферибота. Има един незасегнат етаж от ферибота с автомобили, където вероятно все още могат да бъдат открити хора, каза още външният министър.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Хайде сега реагирайте. Ако е възможно, реагирайте адекватно. Поне веднъж формулирайте собствено мнение, а не просто да се придържате към колективното, редактирано от англосаксите. Тези идиоти дори не са в Европа.

22.02.2022 10:13:28

Анонимен

Май никога няма да ви омръзне да сте дамски превръзки на щатите. Понякога спомняте ли си, че представлявате позицията на народа си, а не на правителството. Байдън поне от половин година нагнетява напрежение, като Джонсън му приглася, а сега изведнъж се оказа човекът полагащ дипломатически усилия да избегне война. Казаното от тази женица звучи глупаво и няма нищо общо с фактите. Очевидно ние не сме васали, а роби.

21.02.2022 07:24:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.