• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Служебният министър на туризма: Трябва да задълбочим създаването на "Бранд България"

Служебният министър на туризма: Трябва да задълбочим създаването на "Бранд България"

/КРОСС/ Трябва да задълбочим създаването на т.нар. бранд България, каза при посещението си на древния град Мисионис край Търговище служебният министър на туризма Евтим Милошев. На старината - един от стоте туристически обекта на България, Милошев бе посрещнат от проф. Николай Овчаров, областния управител на Търговище Гергана Цонева и кмета на общината Дарин Димитров.

Идеята на служебния министър е повече министерства и повече ведомства да се обединят. „Защото за развитието на културния туризъм, въобще за туризма, имат отношение няколко министерства, местните общини. Това е далеч по-мащабен проект и би трябвало да бъде по друг начин организиран. Всичко е свързано с това по какъв начин ще се организират средствата и как програмите ще могат да работят по най-ефективния начин", каза още Милошев.

Той остана впечатлен от видяното на обекта и от разказа за многовековната история на крепостта, поднесена му от проф. Овчаров и научния ръководител на обекта Стефан Иванов от екипа на Регионалния исторически музей в Търговище. 

Евтим Милошев подчерта, че припознава културния туризъм като своя лична кауза, с оглед на цялата си биография. „Смятам, че за културния туризъм в България има огромни предпоставки. Второ, това е нещо, което е целогодишно и около него могат да се развиват всички други форми на туризъм", бе категоричен служебният министър. 

Проф. Николай Овчаров припомни, че обектът вече има акт за собственост. Общината вече ще може да кандидатства по европейски проекти.

Овчаров отново припомни за приоритетните обекти, които да служат като репери в културния туризъм на страната. Програмата за приоритетните обекти е приета през 2021 г., работи се по нея тук и на различни обекти в страната, две години след това тя е спряна. В новия бюджет са планирани около 1,9 млн. лева отново за тези пет обекта." Това са пари, извън редовните за разкопки. Лошото е, че ги прекарват през Министерството на културата и ние не сме работили по такава система", обясни проф. Овчаров. Той призова служебният министър да помага, за да се придвижат писмата на общините и разкопките да започнат навреме. 

Мисионис е един ключов за региона обект, възлов между старите български столици. Мисионис е миналото на нашия град, но той трябва да бъде настояще и бъдещето на Търговище, посочи кметът Дарин Димитров. „Затова гледаме да направим всички по силите си, девет години се борим Мисионис да бъде даден на общината, за да можем да кандидатстваме по европейски проекти - най-вече обектът да се социализира и да се подобри достъпът до него", обобщи кметът. 

При посещението си в Търговище служебният министър и екипът му ще имат среща с представители на бизнеса.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.