• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Процедурите, конституционните промени и ефектът от тях

Процедурите, конституционните промени и ефектът от тях
Анализ на Борислав Цеков и Иван Брегов

/КРОСС/ Конституцията е предвидила временно съвместяване на длъжностите, включени в каталога от потенциални кандидати за служебен министър-председател. След като го е предвидила, няма значение какво пише в закона, защото конституционната норма има непосредствено действие. Това заяви в студиото на БНТ "Денят започва" доц. Борислав Цеков - доктор по конституционно право, по повод извънредно заседание на Народното събрание с една точка в дневния ред - приемане промените в Закона за БНБ на второ четене, за да може да се изпълни процедурата по назначаване на служебен министър-председател според новите правила в Конституцията.

Добре е, че сега уреждат техническите детайли. При всички положения, става дума за следната елементарна фигура: Конституцията е предвидила, че тези длъжностни лица могат да бъдат; тогава, когато се вземе решение, че едно от тях може да бъде служебен министър-председател, се прекъсва изпълнението на заеманата служба - сега се урежда, че това ще бъде под формата на неплатена отпуска; след това заема длъжността, а след прекратяване се връща на предишната длъжност. Няма никакви основания за твърденията за противоконституционност, разясни доц. Цеков.

Д-р Иван Брегов - правен експерт в Института по пазарна икономика, добави, че Конституцията поставя изискване кандидатите за служебен министър-председател "да не са в политическа несъвместимост и да имат свой политически неутралитет".

Знаем, че те ще заемат този пост по силата на конституционна норма, а не като представители на политически сили, излъчени от тях. Така че и аз не виждам условия за противоконституционност, заяви той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.