• 15 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Крум Зарков: Служебният кабинет е положил огромни усилия за влизането ни в „Шенген“

Крум Зарков: Служебният кабинет е положил огромни усилия за влизането ни в „Шенген“

/КРОСС/ Личностна, политическа и системна промяна е необходима, за да може да има резултат. Това не са противопоставящи се въпроси. Това каза служебният министър на правосъдието Крум Зарков в „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

От 2009 г. в Европейския съд по правата на човека стои въпросът за това какъв е механизмът, по който се разследва главния прокурор.

„Можем ли да си позволим да сме на опашката на Европа, да не се влиза в Шенген, да не може да задълбочим интеграцията си, защото имаме 75 дела в Страсбург, по които сме осъдени, защото имаме негативни доклади, тъй като не намираме силата или волята да решим един въпрос, който вече е написан, описан и знаем какво трябва да се направи", смята правосъдният министър.

По думите му служебният кабинет е положил огромни усилия за влизането ни в „Шенген". „Няколко министри, министър-председателят и особено президентът направиха почти невъзможното. Скептичните държави свързват механизма за Шенген с този по проверка и сътрудничество. Ако успеем в тези няколко седмици в този парламент да приемем този закон, смятаме, че ще имаме добър доклад, за да поискаме падане на механизма за проверка и ще отпадне аргумента на Нидерландия да стоим извън „Шенген", допълни правосъдният министър.

По думите му в българското общество витае основателно съмнение, че има хора, които са над закона заради пагона, който носят, заради функцията, която имат, или заради парите, които притежават. „Може да се окаже чисто символен този въпрос с главния прокурор и да няма никаква причина да се разследва, но самият факт, че дори и да има не може - прави така, че цялата система страда от липса на доверие", коментира Зарков.

Чрез Плана за възстановяване се предоставя още един лост за приемане на закони в сферата на правосъдието, които дълго време са стоели отворени, посочи правосъдният министър. „Тези закони ние отдавна трябваше да си ги направим сами. Те са в Плана, ние ги написахме и внесохме в НС. Оттук нататък въпросът е ще има ли време те да бъдат приети, ако не всички, поне тези, които са от ключова важност", заяви Зарков.

Според него нейната слабост и маргинализация води до общата политическа слабост на страната. „С каквото мога да участвам в промяната за добро на БСП, ще го направя", заяви той и добави, че е твърде рано да се говори за кандидатурата му за председател, тъй като в момента няма отворена такава процедура.

БНТ, „Денят започва с Георги Любенов"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Мръсник и мръсници

07.01.2023 20:29:58

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.