• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Мирково чества своя празник с богата програма и много гости

Мирково чества своя празник с богата програма и много гости

/КРОСС/ Вчера в Етнографски център „Бърдо" жителите на Мирково празнуваха на своя общински събор. Много хора от целия район се включиха в празника. Събитието уважиха министърът на електронното управление Божидар Божанов, областният управител на Софийска област Иван Иванов, кметове и представители на бизнеса от Средногорието.

По традиция мероприятието започна с изпълнение на Мирковската духова музика. Празничен водосвет отслужи отец Николай, който благослови приготвения за раздаване курбан. В своето приветствие Цветанка Йотина, кмет на община Мирково, поздрави гостите на празника. Тя припомни славното минало на Общината.

Мирковчани се гордеят с поп Недельо кръстоносец на Хвърковатата чета на Георги Бенковски, поп Петър написал летопис преди Паисиевата история, Неделчо Бончев - втората жива торпила през Втората световна война. Тук е създадена първата българско кооперация и първата бирена фабрика.

„Днес ние също имаме привилегията да пишем историята, така че да не се срамуваме от нашите деца и внуци. Община Мирково изпълнява няколко проекта: асфалтиране на улици, ремонт на централната част в Мирково, след дни откриваме строителна площадка за подмяна на водопровода в Буново, ще асфалтираме улици в Смолско, започваме канализация в Бенковски и имаме ремонтни дейности в Каменица. Работим за да предадем на нашите деца вяра, доброта и съпричастност. Нека те да бъдат живи и здрави, добронамерени, съпричастни, смирени и да обичат родината си. Желая ви здраве и Бог да пази България!", пожела Йотина.

Министър Божидар Божанов честити празника на жителите. Той обясни, че заедно с Община Мирково работят за намаляване на бюрокрацията и за прекарване на високоскоростна интернет връзка до общинския център. Областният управител Иван Иванов приветства хората и заяви, че е радостен да забележи, че те са запазили своя здрав български корен. Той съобщи, че е впечатлен от църквата в Мирково строена през 1834г. и една от малкото със златно кубе.

Водещата Ивелина Сараджова обяви новите почетни граждани на община Мирково. Цветанка Йотина поднесе подаръци на удостоените със занието Иван Велков, Петър Бояджиев, Христо Кацарев, Странимир Струмин и Милена Петровска. Поздравителни адреси за празника са получени от „Геотехмин" ООД, „Елаците-Мед", „Геострой" АД, Национално сдружение на общините в България, кметство Чавдар, кметство Душанци и синдикат на българските учители. Поредна добра изява пред публиката направи духовия оркестър „Мирковски орли" с ръководител Тодор Цачев.

Пред гостите на празника своите танцови умения показаха танцьорите от танцов състав „Балканска младост" от Етрополе. Поляната пред сцената трудно събра извилите се хора начело с българския флаг. Богатата концертна програма на празника продължи до късния следобед със звездите на българската естрада Райна, Веселин Маринов и Софи Маринова. Техните изпълнения бяха съпроводени с бурни аплодисменти. Мнозина успяха да си направят селфи със своите любимци и да вземат автограф от звездите. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.