• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Сбогуваме се с писателя Алек Попов

Сбогуваме се с писателя Алек Попов

/КРОСС/ Опело за писателя Алек Попов (1966-2024) ще бъде отслужено днес от 15:30 ч. в църквата на Централните софийски гробища, съобщиха от Българската академия на науките (БАН).

Авторът на „Мисия Лондон", „Черната кутия", „Митология на прехода" почина на 22 март.

Алек Попов е роден в София през 1966 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ" и българска филология в софийския университет „Св. Климент Охридски". Автор е на романите: „Мисия Туран", „Мисия Лондон", „Черната Кутия", „Сестри Палавееви в бурята на историята", „Сестри Палавееви по пътя към новия свят"; на есеистичната книга „Спътник на радикалния мислител", както и на редица сборници с разкази, сред които „Ниво за напреднали", „Митология на Прехода", „Телесни плевели". 

Романът „Мисия Лондон" е преведен на 16 езика, а романът „Черната кутия" - на 10. Разказите и есетата му са издавани на повечето европейски езици и са включени в множество международни антологии, сред които Best European Fiction 2011. 

По романите и разказите на Алек Попов са създадени няколко филма, радиопиеси и пиеси. Той е съсценарист на филма „Мисия Лондон". През 2015 г. Драматичен театър Пловдив поставя на сцената театралната адаптация по романа му „Сестри Палавееви в бурята на историята". 

Попов е носител на редица литературни отличия, сред които: наградата за нова българска проза „Хеликон", националната награда за драматургия „Иван Радоев", наградата „Елиас Канети", „Цветето на Хеликон" за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите „Четящия човек" и „Чудомир", наградата на британския П.Е.Н. център за преводна литература, наградата Pro-za-Balkan за принос към балканската литература и др. Алек Попов е член-кореспондент на БАН в отдел творци на изкуството.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.