• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

д-р Мариана Тодорова: Ако с мозъчния чип можем да материализираме мислите си, би означавало това да може да се случва и в реверсивен ред

д-р Мариана Тодорова: Ако с мозъчния чип можем да материализираме мислите си, би означавало това да може да се случва и в реверсивен ред

/КРОСС/ Илон Мъск е доста по-гласовит, но това далеч не е първият проект за подобен чип. От пет години неговата компания Neuralink се занимава с това. Това каза в интервю за "Денят на живо" футурологът д-р Мариана Тодорова - доцент в Института по философия и социология към БАН.

„Преди Neuralink, австралийски екип, компанията Synchron, също постави едно такова устройство, но то е подобно на стендовете в сърцето. Те са доста по-щадящи и не толкова инвазивни. Човекът, на когото бе поставено устройството, успя да материализира мислите си и да общува с околния свят. Той освен парализиран, бе загубил и говорните си способности", разказа тя.

Футурологът обясни и причината, според нея, Мъск да се оттегли от OpenAI - компанията, създател на нашумелия чатбот Chat GPT. „Тогава компанията ( OpenAI) е искала цялото човечество да допринася за обучението на изкуствения интелект, да е с отворен код, и да се балансират нивата на познание, като се отразява нивото на съзнание на човечеството като цяло. Прави се опитът с хуманоидния робот София. Тя бързо се научава на агресия, също и да прави фашистки изявления. Тогава Мъск се оттегля. Той смята, че не е добре изкуственият интелект да се създава като отворен код и отворен ресурс. И че ще се стигне до степен, в която ще ни превъзхожда. Тогава се ражда неговата идея да свържем мозъка с изкуствен интелект и да се получи колективна интелигентност", обясни д-р Тодорова.

Футурологът заговори и за „интернет на мозъците", което обясни като „колективно пространство, в което обменяме мисли и идеи". „Нашият мозък съвсем успешно е оприличаван на черна кутия. Това се повтаря при невронните мрежи при архитектурата на изкуствения интелект. Те също функционират по този начин. Но настъпват етични въпроси. Ако с мозъчния чип можем да материализираме мислите си, би означавало това да може да се случва и в реверсивен ред. Ще останат ли автентични мислите ни? Може ли мозъкът ни да бъде хакнат, повлиян? Дори през екрана знаем, че на чисто хормонално равнище може да ни се влияе и да бъдем склонени да вземем редица решения, без дори да го осъзнаваме. Става въпрос за промяна на човешката природа, превръщането ни в киборги - нещо, което става съвсем реално", посочи тя.

„Все още не можем да пресъздадем съзнанието, то не е изцяло функция на мозъка ни, то е квантово състояние на мозъка, но ние не знаем какво точно", коментира още д-р Тодорова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Р. К.

От кода хората се поставят над Бог?

08.02.2024 14:29:12

Анонимен

Тази женица от гдебоп ли е? Горката ще и четът мислите за хонорара който взима да говори тия глупости

08.02.2024 01:29:33

Анонимен

Тези акъл имат ли?!

05.02.2024 21:19:14

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.