• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Ива Митева за руските дипломати: Дипломатическият и технически персонал е трябвало да бъде намален

Ива Митева за руските дипломати: Дипломатическият и технически персонал е трябвало да бъде намален

/КРОСС/ Ива Митева от ИТН заяви в "Денят започва", че след като те са обявили, че изтеглят министрите си от правителството, е настъпила паника. На 8-и обявихме, че изтегляме нашите министри, а на 9-и премиерът е започнал да действа еднолично, защото е смятал, че ще бъде свален от власт, каза тя.

На председателския съвет снощи, на който беше изслушан външния министър с целия му екип и шефовете на спецслужбите, чухме потресаващи неща. Бяхме всички стъписани в началото, а след това възмутени от поведението на премиера, от това как може в една демократична държава да се дават указания. Многократно, часове наред задавахме един и същи въпроси, защото не можехме да повярваме на това, което чуваме, каза Митева.

По думите й на 9-и в точка разни в Съвета по сигурност към МС се внася за разглеждане доклад по реципрочността по Виенската конвенция. Постигнато е съгласие у нас и в Руската федерация да има по 48 лица с дипломатически статут и технически персонал. У нас руските представители са 119 лица, като 70 са изгонени, а 1 е напуснал сам страната.

Според Митева на 10-и премиерът нарежда устно на шефа на ДАНС да търсят начин за изгонването на тези 70 човека. Изпращат се два списъка към Външно министерство, в които са поименно тези лица с мотив "заплаха за националната сигурност". МВнР иска указания от МС, които вече са в НС, и въз основа на тях се издават нотите от Външно министерство, подписани от зам.-министър Ирена Димитрова.

Митева е категорична, че се смесва принципът на реципрочност и уронване престижа на дипломацията.

Дипломатическият и технически персонал е трябвало да бъде намален, но премиерът е бързал и действал еднолично. Трябва да се види дали наистина има заплаха за националната сигурност, каза Ива Митева.

Тя се надява днес Външно министерство да проведе среща с посланика, както и премиерът да даде ясни насоки на МВнР. Надява се двете страни да седнат на една маса и да се разберат.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.