• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Митрополит Наум със становище за спорната наредба за избор на митрополити

Митрополит Наум със становище за спорната наредба за избор на митрополити

/КРОСС/ Русенският митрополит Наум разпространи изявление по повод спорната наредба за избор на митрополити, заради която беше касиран изборът на глава на Сливенската епархия.

Митрополит Наум обяснява, че по време на гласуването на документа е изразил мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура. Гласувал е „за" наредбата в името на църковното единство. По повод създалата се ситуация ще се съобрази с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Ето и цялото изявление на Негово Високопреосвещенство:

Относно публикуваните последователно становища на Високопреосвещените ни събратя Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим, Видински Даниил, Варненски и Великопреславски Йоан, Врачански Григорий и Пловдивски Николай, засягащи касирането на епархийския избор за нов Сливенски митрополит и приемането на Синодалната наредба за избирането на епархийски митрополити занапред, считаме за необходимо да поясним следното:

1. Подкрепихме касирането на епархийския избор в Сливен, състоял се на 18 февруари 2024 г., на основание докладваното от управляващия епархията митрополит Йоан в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г.

2. Поясняваме, че не бяхме сред архиереите - вносители на проекта на Наредбата за избирането на епархийски митрополити, представена в заседанието на Св. Синод в пълен състав на 24 февруари 2024 г., за която узнахме в самото заседание.

3. При проведените разисквания, относно този проект, изразихме мнение, че подобна Наредба, ако се приеме, би следвало да се приложи при следващи избори, тъй като в настоящия момент избирането на нов Сливенски митрополит вече е в процедура.

4. Гласувахме „ЗА" приемането на Наредбата, принципно подкрепяйки Св. Синод в неговото мнозинство, в името на църковното единство.

5. Считаме, че по-скорошното свикване на Църковен събор ще допринесе за урегулирането на всякакви подобни казуси, касаещи вече приети Синодални наредби или проекти на подобни предложения, както и за неотложното решаване на други важни въпроси.

6. Що се касае до създаденото положение от 24 февруари т. г., ще се съобразим с решението на Св. Синод, което ще бъде взето на 12 март т. г.

Слава богу за всичко!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.