• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Доц. Дилян Николчев: Патриарх Неофит се опитваше да създаде ред в църквата

Доц. Дилян Николчев: Патриарх Неофит се опитваше да създаде ред в църквата

/КРОСС/ Патриарх Неофит се опитваше да създаде ред в църквата. Той беше като пчелата майка - обгрижваше целия кошер. Преди няколко месеца заболя и виждаме, че кошерът буквално изригна. Това каза доц. Дилян Николчев - експерт по църковно право и Българската православна църква, в предаването „Още от деня" по БНТ.

Между избора на Сливенски митрополит и нов патриарх няма връзка, подчерта той. Първо ще се проведе избора на митрополит, а след това и Избирателният патриаршески църковен събор. „Защото ако не се избере Сливенски митрополит, ще остане горчивината, ще се наруши брутално Устава на БПЦ. Представителството на Сливенската епархия няма да има своята пълнота без самия митрополит", обясни доц. Николчев.

Изборът на Сливенски митрополит е атакуван от двама-трима „нефелни" по думите му свещеници с измислени доводи и доклад без доказателства. „След това последва изключително грозната история с приемането на решения и на синодална наредба, с която се целеше ограничаване участието на миряни и клирици при избор на бъдещ митрополит. Светият синод има голям късмет, че замрази наредбата с идеята уж да я предложи на Църковен събор и тя да бъде приета или отхвърлена, което като процедура и канонична логика също е погрешно", обясни той.

Сред деветимата кандидати за наследник на патриарх Неофит Светият синод ще определи трима за достоизбираеми и делегатите от събора ще гласуват за един от тях. След промените по време на събора в Рилския манастир през 2008 г. пропорциите между миряни и клирици сред делегатите се променя рязко. До този момент съотношението е 1:1. С промените съотношението става 2:1.

БНТ, „Още от деня"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.