• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Проф. Николай Младенов: Хеликоптерите могат да поберат до трима седящи пациенти и само един лежащ

Проф. Николай Младенов: Хеликоптерите могат да поберат до трима седящи пациенти и само един лежащ

/КРОСС/ Хеликоптерът за въздушна помощ ще се включва, когато има над 50 км дистанция до болницата и при условие че не може линейка да стигне до обекта. Това каза проф. Николай Младенов - началник на Клиниката по анестезиология в МБАЛ „Токуда", в предаването „На фокус" по Нова телевизия. Той ръководи подготовката на медицинските екипи за въздушната помощ.

За подготовката на екипите по ХЕМС отговаря добре подбран екип от няколко болници - „Пирогов", МВР болница, ВМА и Правителствена болница, уточни той. „Подготовката се осъществява в 7 основни направления - бебета, деца, възрастни, донори, родилки, инфекциозно болни и изгаряния. Те се покриват от екипите, които ще летят", обясни той.

Групата от обучаващи се е около 100 души и включва лекари и сестри. „Това е доста хубаво, но и стряскащо, защото извличаме от частта, която е най-наситена с болници - София-град и област, както и Плевен. Тук ще се първите хеликоптерни площадки. От декември, когато ще дойде първият, зоната София - Плевен трябва да бъде покрита. Хеликоптерите трябва да изпълняват три мисии - трансфер между болниците, трансфер при пътен инцидент, както и при масови бедствия и аварии. Може да има различни ситуации, така че апаратурата трябва да е подходяща да се помогне на всички нуждаещи се пациенти", смята проф. Младенов.

По думите му първият пристигнал на мястото на инцидента екип ще направи медицински триаж и ще определи степента на спешност. „При избора на обучаващи се не сме наблегнали на възрастта, а на високото ниво на медицински знания, главно реанимационни екипи. Реаниматорът д-р Татаров е пример за такъв, той има уменията и качествата да се справи при екстремни ситуации", даде пример той.

Хеликоптерите могат да поберат до трима седящи пациенти и само един лежащ. Между 3 и 5 години подготовка трябва да има летателният състав, за да лети нощно време. „Засега сме предвидили работа до 18.00 часа по зимно разписание и до 20.00 часа през лятото", отбеляза специалистът.

С медицинските хеликоптери няма да се прави планинско спасяване, допълни проф. Младенов.

Като дойде първият хеликоптер най-важното е да се види какво е базисното оборудване и какво трябва да се привнесе.

Летателната спешна помощ изисква и високо ниво на интерфейс от страна на болниците.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.