• 19 Апр 2024 |
 •  USD / BGN 1.8359
 •  GBP / BGN 2.2843
 •  CHF / BGN 2.0205
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Сборникът с ученически разкази „Истории за мрак и светлина” – ценно помагало в кампания на МОН „Урок по достойнство”

Сборникът с ученически разкази „Истории за мрак и светлина” – ценно помагало в кампания на МОН „Урок по достойнство”
Изданието с наградени творби от десетия литературен конкурс на „Алеф” влиза в българските училища

/КРОСС/ За поредна година Министерството на образованието и науката насочва вниманието на учители и ученици към сборник с разкази, наградени в Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена", организиран от Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф". Шестото издание на сборника със заглавие „Истории за мрак и светлина" ще бъде учебно помагало в провеждането на „Урок по достойнство" - една от инициативите, посветени на отбелязването на 10 март - Ден на спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Регионалните управления на образованието в страната вече разпространиха до училищата насоките на МОН, което препоръчва сборника като ценен помощник в изучаването на историята за Холокоста, написан от ученици за ученици.

„Истории за мрак и светлина" съдържа 22 творби на талантливи млади разказвачи, наградени в десетото издание на конкурса - 18 на автори от България и 4 на автори от Австрия, Полша, Румъния, и Израел. Написани от млади хора и интерпретиращи по специфичен начин един от ключовите и спорни периоди в историята, разказите са уникално допълнение при изучаването и осмислянето на събитията и човешките качества, проявявани при екстремни обстоятелства. Сборникът е забележителна колекция от истории, които обобщават човешки характери и драми и талантливо пресъздават епизоди за моралния бунт на обикновения човек срещу жестокостта на Холокоста - интригуващо четиво, предизвикващо дълбок размисъл за това как се променя светът. Това прави книгата особено полезна и за работата на учителите по история и литература.

Десетото издание на конкурса бе финализирано през лятото на 2023 г. Участие в него взеха 170 млади разказвачи от 9 различни страни. Както всяка година, Център „Алеф" събра наградените разкази в книжно издание - шесто по ред, което в електронен вариант е достъпно на уебсайта на Сдружението http://alef-bg.org/.

Сборникът се препоръчва и като христоматия за самоподготовка на участниците в бъдещите литературни надпревари. Сега в ход е единадесето издание на конкурса, което бележи рекорден брой участници. Свои творби вече изпратиха над 280 млади автори от България, Израел, Германия, Румъния, Австрия, Унгария, Украйна, Словакия, Полша, Испания, Франция и Латвия. Крайният срок за получаване на конкурсните творби изтича през м. април и организаторите очакват броят на участниците значително да се увеличи. Победителите ще бъдат излъчени на официална церемония на 1 юни 2024 г. в Бургас, а наградените разкази отново ще бъдат събрани и издадени в сборник. По традиция 30 номинирани от журито автори от България и чужбина ще бъдат поканени на разноските на организаторите да участват в Младежкия литературен фестивал „Приятелството - смисъл и спасение", който ще се проведе в Бургас между 31 май и 2 юни 2024 г.

Всяка година МОН включва конкурса „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" в Националния календар за изяви по интереси на децата и учениците. Това е признание за значимостта му на форум за младежко творчество, чрез който се откриват не само млади литературни дарования, но и хора с ярко изявена гражданска позиция и визия света, в който искат да живеят.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.