• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде представен утре в ЕК

Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде представен утре в ЕК

/КРОСС/ Служебното правителство прие Плана за възстановяване и устойчивост. Утре той ще бъде представен пред европейските институции. Това заявиха пред медиите служебният премиер Стефан Янев и вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

С проектите и механизмите в него България може да получи почти 13 млрд. лв. за следкризисно възстановяване. В плана има записани около 59 инвестиционни мерки и 46 реформи.

"Смятам, че защитихме за България тези 12.9 млрд. лв, въпреки тежкото наследство и безпрецедентната политическа ситуация", каза министър Пеканов.

Планът представлява програма за дългосрочни инвестиции и реформи. Те ще дадат на България да бъде по-конкурентоспособна, ще повишат благосъстоянието на гражданите, уточни той.

Това е инструмент на ЕС, който да подпомогне възстановяването при криза.

Общият ресурс по плана е 12.9 млрд. лв, което ще активира 8.1 млрд. лева допълнителни инвестиции. Съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Те ще служат, както за укрепване на икономическата и социална устойчивост, така и за възстановяване на икономиката и за повишаване на дългосрочния ни потенциал.

Планът не е само проекти и ресурси, той ще даде тласък на реформи, каза още министърът.

Стефан Янев определи приемането на Плана като навременен акт.

"Изпълнението на това, което сме поели като ангажимент като приоритет на служебния кабинет и предвид ситуацията в страната, този план да бъде инструмент, който работи в интерес на българските граждани за решаване на редица социални проблеми, както и даване на импулс на българската икономика и бизнес за тяхното развитие и осъвременяване в духа на тенденциите на 21 век и в духа на необходимостта на развитие на страната към икономика, която е по-високо производителна", каза премиерът.

Всичко това е направено с усилията на целия кабинет, експертите на почти всички министерства, в координация с представители на бизнеса и различни браншови организации, в координация с политическите партии.

"Имаме увереност, че това, което правим е един съзнателен акт, акт на отговорност към българските граждани и се радвам, че това се случва днес", каза още премиерът.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.