• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Киселото мляко не е полезно за бебета

Киселото мляко не е полезно за бебета

/КРОСС/ Поколения българи са изхранени с кисело мляко и то е издигнато в култ като храна на бебетата. Надъхани от сантимента, родителите, и особено бабите, нямат търпение да захранят децата си с кравешкия продукт. За сведение на младите майки трябва да се каже, че техните прабаби са раждали по 5-6 деца, а са оставали живи 1-2.

Та тези, оцелелите, с каквото и да са хранени, пак щяха да са живи и здрави. Това се нарича естествен подбор. Българското кисело мляко е прекрасна храна, но не за малките бебета, за тях най-добра е кърмата.

Киселото мляко съдържа повече соли отколкото кърмата, в пъти повече белтъка казеин (трудносмилаем и абергизиращ), по-малко въглехидрати, няма уникалните за човешкото мляко имуноглобулини и много други фактори.

Тези недостатъци донякъде са премахнати в адаптираните млека, но пълната имитация на кърмата е невъзможна. Затова, ако искате да са здрави децата ви, кърмете ги, а ако това е невъзможно, използвайте адаптирани млека според нуждите на детето.

Има такива за склонни към алергии, за деца с колики, за повръщащи, със запек и хидролизирани при алергия към белтъка на кравето мляко. Препоръките на СЗО (Световна здравна организация - бел. ред.) са за кърмене до 1г. възраст (до 6 месечна възраст само на кърма) и адаптирано мляко до 2г. възраст. Няма нищо лошо, ако сложите понякога кисело мляко в храната на детето между 1 и 2 г. възраст, но това не бива да е основно хранене.

За по-големите деца кравето мляко е добър източник на белтъчини. Но ако прекалявате с него, детето може да развие т.на. млечна анемия. Млякото засища и детето отказва да приема основните източници на желязо - месо, жълтък, зеленчуци, варива.

Противниците на млякото изтъкват и друг аргумент - някои хора имат ниски нива (или направо липса) на ензима лактаза, който разгражда млечната захар.

Затова подхождайте индивидуално - ако след консумация на мляко детето има разстройство, болки и подуване на корема, слуз в изпражненията, то тази храна не е за него.

Някои използват козето мляко, предимството му пред кравето е, че козите не боледуват от туберкулоза и алергиите са по-редки. Но то не съдържа фолиева киселина и ако се дава редовно, може да се развие анемия.

Киселото мляко се усвоява много по-добре от прясното, защото първият процес на усвояване (пресичането) вече е налице. Освен това съдържа полезните пробиотици (млечнокиселите бактерии).

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.