• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Диана Ковачева: Не е справедливо да се вдигат цените на мобилните оператори

Диана Ковачева: Не е справедливо да се вдигат цените на мобилните оператори

/КРОСС/ Вдигането на цените на мобилните оператори идва на фона на много сериозно подпомагане към тях от страна на държавата. Това каза омбудсманът проф. Диана Ковачева в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ. Тя призова Комисията за защита на конкуренцията да се сезира и да направи проверка на съгласувани практики.

И трите мобилни оператора дават заявка, че ще увеличат цените едновременно и с почти един и същи процент, подчерта тя. „Фактът, че те индексират услугите си почти еднакво, означава, че КЗК трябва да се самосезира и да направи проверка за съгласувани практики. Това, което притеснява е, че индексирането, което се случва, на практика идва на фона на едно много сериозно подпомагане от страна на държавата на мобилните оператори", каза омбудсманът.

Тя поясни, че има една тарифа, която предстои да бъде приета, с която се намаляват с 40% таксите на мобилните оператори към държавата - за иновации, инвестиции, модерни мрежи и т.н.

„Не е справедливо да се вдигат цените. Още повече, че и миналата, и тази година мобилните оператори са подпомагани за тока. Те са на печалба, не продават продукцията си под себестойността им. Въпросът е защо се вдигат цените и това е абсолютно несправедливо", подчерта Диана Ковачева.

Омбудсманът е получил много сигнали и за високи сметки за топлинна енергия - с около 30% по-високи спрямо миналата година.

„Проблемът е, че това увеличение, което хората усещат по джоба си, е свързано с факта, че още на 1 юли миналата година беше увеличена цената на топлинната енергия с 40% средно за страната и така това намаляване на ДДС на 9% фактически хората не могат да го усетят, защото увеличението е драстично", поясни тя.

Според нея подпомагането на хора е спъвано от липсата на определение за енергийна бедност. Ковачева напомни, че има регламент от 1 декември 2022 г. за подпомагане на крайните потребители, които са потребители на енергия, т.е. пряко финансово подпомагане, и той трябва да се приложи от правителството.

„Този регламент дава възможност всяка държава да прецени по какъв механизъм да бъдат разпределени тези пари, за да достигнат крайните потребители, но този механизъм все още не е изработен", каза тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.