• 20 Яну 2022 |
 •  USD / BGN 1.7250
 •  GBP / BGN 2.3489
 •  CHF / BGN 1.8839
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 0°C

Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел за формиране на вселената

Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел за формиране на вселената

/КРОСС/ Физици от Франция и Швейцария предложиха алтернативен модел за формирането на Вселената, което обяснява няколко несъответствия в Стандартния модел на физиката наведнъж. Резултатите от изследването са публикувани в списание Physical Review Letters, съобщава РИА Новости.

Резултатите от експериментите, проведени от учени, потвърдиха правилността на основните положения на Стандартния модел на физиката на елементарните частици. Този модел точно описва повечето от взаимодействията на основните частици на нашата Вселена, но има и очевидни пропуски. По-специално, в него липсват частици от тъмна материя, не позволява да се обясни ускоряващото се разширяване на Вселената, а масата на Хигс бозона, предвидена от този модел, е поне три пъти по-голяма от тази, получена в експерименти.

За да обяснят последната непоследователност във физиката, Рафаеле Тито Д'Аньоло от френския университет Париж-Сакле и Даниеле Терези от ЦЕРН предложиха алтернативен модел, базиран на хипотезата за мултивселената.

Тази хипотеза предполага, че по времето, когато се е формирала нашата вселена, е имало много други паралелни вселени. Разпределението на бозоните на Хигс между различните вселени и техните региони е неравномерно - някои области съдържат тежки бозони, докато други съдържат по-леки.

Поставяйки такива първоначални условия в своя модел, изследователите видяха, че докато се развиваха, регионите на мултивселената с тежък Хигс бозон бързо стават нестабилни и се срутват за много кратък период от време - около 10−5 секунди.

Такъв сценарий, известен в космологията като Big Crunch предполага, че в даден момент, под въздействието на тъмна енергия, разширяването на Вселената се заменя с рязко свиване и Вселената се срива, колабирайки в сингулярност . В резултат на това според изследователите е останала само нашата Вселена, съдържаща много лек Хигс бозон.

Освен това, докато анализират своя модел, авторите откриват друг фактор, който попречи на нашата Вселена да се срине - симетричната силна сила - фундаментална сила на природата, която възниква между субатомни частици материя и антиматерия. По този начин учените смятат, че техният модел позволява да се обясни друго фундаментално противоречие на Стандартния модел - нарушение на CP симетрията - симетрията на взаимодействието между частици и античастици.

Изследователите се надяват, че тяхната хипотеза ще бъде потвърдена в бъдещи експерименти върху взаимодействието на андрони с частици от тъмна материя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2022 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.