• 18 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8385
  •  GBP / BGN 2.2902
  •  CHF / BGN 2.0178
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Новото BMW M4 CSL – възраждане на една легенда

Новото BMW M4 CSL – възраждане на една легенда

/КРОСС/ По повод 50-годишния си юбилей BMW M GmbH представя специален модел на базата на своите успешни High-Performance автомобили в премиум сегмента на средния клас. Новото BMW M4 CSL съчетава традиционната страст към моторните спортове с иновативна технология и с това осигурява ненадминатa радост от шофирането.

С изключителната си мощ и интелигентна олекотена конструкция, конфигурацията на двуместен автомобил, специфично настроеното за модела окачване и индивидуалните елементи на оборудването новото BMW M4 CSL е последователно насочено към шофиране по състезателна писта. Общите гени, споделени със съответния модел от моторните спортове BMW M4 GT3, проличават и от динамичните възможности. При тестовете по Северната отсечка на Нюрбургринг BMW M4 CSL постигна най-добрите времена за обиколка на сериен автомобил на BMW Group. При измервания на разстоянието от 20,6 км (без правата в участък Т13) то постигна време от 7:15,667 минути. Официалното и нотариално заверено време за пълната обиколка от 20,842 км е 7:20, 207 мин. Впечатляващо е и ускорението от 0 до 100 км/ч за 3,7 секунди и 10,7 секунди от 0 до 200 км/ч.

„Competition, Sport, Lightweight “: една богата на традиции концепция

Пуристкият състезателен характер на BMW M4 CSL е базиран на традиционна концепция, която достига до възхитително изражение с актуалната развойна компетентност и най-модерните технологии. Абревиатурата CSL означава „Competition, Sport, Lightweight“ и подсказва за централното значение на олекотената конструкция за успехите в моторните спортове. BMW 3.0 CSL, разработено от BMW Motorsport GmbH на базата на този принцип, още от първия път спечели Европейския шампионат за туристически автомобили през 1973 г. BMW M4 CSL следва стъпките на успешните специални модели от предишни поколения от серията BMW M3/M4, които включват по-специално легендарното BMW M3 CSL от 2003 г. и BMW M4 GTS.

Световната премиера на BMW M4 CSL като част от Concorso d'Eleganza Villa d'Este (20-22 май 2022 г.) е един от акцентите на юбилейната година на BMW M GmbH. Специалният модел ще се произвежда от юли 2022 г. в ограничена серия от точно 1000 автомобила в завода на BMW Group в Динголфинг.

Основополагаща и до дребните детайли: интелигентната олекотена конструкция на BMW M4 CSL

С иновативната мощност и състезателното ноу-хау на BMW M GmbH става възможно теглото без товар по DIN на специалния модел да се ограничи до 1625 кг. Изключителното съотношение тегло/ мощност от 2,95 кг на к.с. (4,01 кг/кВт) осигурява перфектните предпоставки за изключително динамично изживяване при шофиране.

Само монтирането на M Carbon седалки тип „корито“ осигурява намаляване на теглото с около 24 кг в сравнение със стандартните седалки в BMW M4 Competition Купе. Теглото се понижава с още 21 кг от отпадането на задните седалки и техните колани, интегрирането на преграда и свързаните с това корекции в багажното отделение. Допълнителни 21 кг се спестяват в областта на окачването, наред с други неща, като особено леката M Carbon керамична спирачна система M и специфичните алуминиеви джанти, пружини и греди. Намаляването на акустичната изолация и преминаването към особено лека звукоизолация води до спестяване от около 15 кг. Използването на CFRP компоненти намалява теглото с около 11 кг. В допълнение към покрива от CFRP, BMW M4 CSL има и преден капак и капак на багажното отделение, изработени от лекия високотехнологичен материал. Централната му конзола също е изработена от CFRP. Благодарение на задното си изпускателно гърне от титан, изпускателната система е по-лека с над 4 кг. Допълнителни 4 кг се спестяват чрез детайлни мерки в областите на бъбрековидната решетка на BMW, задните светлини, стелките и автоматичната климатична инсталация.

Ексклузивно лаково покритие на каросерията, специфични за модела дизайнерски елементи

Каросерията на BMW M4 CSL серийно се лакира в ексклузивния цвят Frozen Brooklyn Grey – сив металик. Заедно с видимите карбонови повърхности и червените акценти тя осигурява експресивна, пуристки-спортна визия. Като алтернатива се предлагат лаковите покрития Alpine White uni и Sapphire Black – черен металик.

Карбоновата структура на компонентите на каросерията се вижда в областта на две вдлъбнатини на капака. Тези повърхности, които не са боядисани в цвета на каросерията, са допълнително подчертани с червена рамка. Ходът на двете финки на покрива от CFRP, контурите на страничните прагове, черните надписи на модела и специфичните за модела CFRP сплитери и вложки на Air Curtains в областта на предната броня също са особено подчертани с червени акцентиращи линии.

BMW Лазерни светлини: жълти фарове и иновативни задни светлини

Особено характерен акцент в предната част на BMW M4 CSL поставят опционалните BMW Лазерни фарове. Както при Welcome светлинната графика, при отключване на вратите, така и при активирани къси и дълги светлини те не светят в бял, а в жълт цвят и напомнят за успешните при отключване, извиквайки спомен за успешните GT състезателни автомобили.

Задните LED светлини на BMW M4 CSL серийно се оборудват с технология, която се представя за първи път в сериен автомобил. Покривните им стъкла са пресечени от филигранни светлинни нишки, които блестят с помощта на лазерна технология и по този начин създават жива структура върху повърхността на задните светлини. Те осигуряват на задните светлини на специалния модел безпогрешен подпис, който може да бъде разпознат отдалеч при шофиране в тъмната част от денонощието.

Редови шестцилиндров двигател с ориентирана към моторните спортове характеристика

Специфичният за модела задвижващ агрегат на BMW M4 CSL е базиран на същия редови шестцилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo и високооборотни характеристики като при състезателния автомобил BMW M4 GT3. Неговият значителен потенциал позволява значително повишение на мощността в комбинация с неограничени качества по отношение на издръжливостта. Това е постигнато с увеличаване на максималното налягане на нагнетявания въздух от двата Mono-Scroll турбокомпресора от 1,7 на 2,1 бара и специфични за модела настройки на управлението на двигателя. Още между 2 750 и 5 950 об/мин двигателят на BMW M4 CSL разгръща максималният си въртящ момент от 650 Нм. Максималната му мощност от 405 кВт/ 550 к.с. се постига при 6 250 об/мин.

Заимстваният от моторните спортове конструктивен принцип на трилитровия двигател е последователно насочен към високи обороти и максимално разгръщане на мощността. Closed-Deck конструкцията без цилиндрови гилзи осигурява особено висока здравина на цилиндровия блок. Кованият, олекотен колянов вал осигурява разгръщането на особено висок въртящ момент. Специфична за М особеност е изработената чрез 3D печат сърцевина на цилиндровата глава.

Както охладителната система, така и снабдяването с масло са насочени към особено високите предизвикателства на състезателната писта. Двойната изпускателна система с клапи с електрическо управление и титаново крайно ауспухово гърне осигурява вдъхновен от моторните спортове емоционален звук, създаден специално за новото BMW M4 CSL.

Мощността на двигателя се подава към задните колела чрез осемстепенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic. Специфичните за модела тампони на двигателя и трансмисията осигуряват спонтанно и директно пренасяне на мощността и превръщането и в динамика на управлението. По-стегнатите връзки между двигателя и трансмисията със структурата на каросерията се усещате преди всичко при високо динамични ситуации на пътя.

Оптимизирана здравина на каросерията, специфично за модела окачване

Успоредно с двигателя и пряко адаптирани към неговата индивидуална характеристика на мощността в множество детайли е модернизирано и окачването на новото BMW M4 CSL. При това са взети под внимание както значително пониженото тегло и оптимизираната по специфичен начин структура на каросерията, за да може характерната за BMW M автомобилите комбинация между пъргавина, динамика и прецизност да бъде издигната до ново ниво.

В моторния отсек на новото BMW M4 CSL здравината на каросерията е повишена с изцяло новоразработен пакет от подсилващи греди. Изработените като алуминиева отливка елементи между ботушите на окачването и предната част са с геометрия, която с помощта на компютърни модели е съгласувана прецизно със силите, възникващи при най-различните ситуации на пътя.

Индивидуалната кинематика на окачването, както и специфичния за модела камбър, амортисьори, допълнителни пружини и стабилизатори оптимизират прецизността на кормилното управление, пренасянето на силите на страничното ускорение, реакциите на пружините и амортисьорите, както и воденето на колелата. Специфичното за модела окачване осигурява снижаване на каросерията с 8 мм спрямо BMW M4 Competition Купе. Освен това серийното оборудване на специалния модел включва и Адаптивно М окачване с амортисьори с електронно управление, електромеханично кормилно управление M Servotronic с променливо предавателно число и M Carbon керамични спирачки. Специфичният за М вариант на интегрираната спирачна система осигурява прецизно усещане на педала на спирачката дори и при високо динамични ситуации на пътя и при лоши метеорологични условия

Оптимизиран за състезателната писта M Traction Control

Серийната функция M Traction Control със специфични за модела, адаптирани към шофирането по състезателните писти настройки позволява на водача индивидуално да избере праговете на активиране на контрола на сцеплението. На суха настилка на степените от 1 до 5 се подпомагат контролираните дрифтове. Степените 6 до 10 на M Traction Control са ориентирани към състезателните автомобили в състезанията за туристически автомобили и освен даденостите на пътната настилка отчитат и температурите на гумите, за да се гарантира максимално сцепление и стабилност на пътя.

Освен това серийното оборудване на новото BMW M4 CSL включва и ковани М алуминиеви джанти с ексклузивен дизайн с кръстосани спици с размери 19 инча на предната ос и 20 инча на задната ос. Те са оборудвани с разработени ексклузивно за специалния модел High-Performance гуми с размер 275/35 ZR19 отпред и 285/30 ZR20 отзад.

Оборудване за усещане от моторните спортове и пригодност за всекидневието

Специфичното за модела оборудване на BMW M4 CSL осигурява индивидуален баланс между пуристки характеристики на спортен автомобил, неограничена пригодност за всекидневието и ексклузивна премиум характеристика. M Carbon седалките „корито“ за водача и пътника до него със самоносеща CFRP структура се отличават с целенасочено отпадане на комфортни елементи. Те имат постоянен наклон на облегалката, надлъжната позиция може да се регулира ръчно, а височината на седалката може да бъде настройвана на три степени в сервиз. Освен това M Carbon седалките „корито“ предлагат възможност за демонтиране на подглавниците и интеграция на шестточкови предпазни колани.

Перфектната атмосфера за концентрирана радост от шофирането в интериора осигуряват воланът M Alcantara, таванът в цвят антрацит, интериорните лайстни Carbon Fibre, надписите „CSL“ на седалките, средната конзола и в задната част, както и специфичните за М индикатори. Серийното оборудване включва и кожена тапицерия Merino с разширен обхват, както и М предпазни колани. Отзад за разположени две поставки за шлемове.

Специфичната за M система за управление включва бутон M Setup за директен достъп до множество настройки на автомобила и два М бутона на волана за запаметяване на предпочитаните конфигурации. Част от серийното оборудване е и системата M Drive Professional вкл. M Drift Analyser и M Laptimer, както и бутон M Mode за активиране на настройките ROAD, SPORT и TRACK.

Серийният BMW Live Cockpit Professional включва напълно дигитална комбинация от индикатори, която се състои от арматурно табло с диагонал на дисплея 12,3 инча зад волана и 10,25-инчов контролен дисплей. Функционалността на системата включва и навигационна система BMW Maps и BMW Intelligent Personal Assistant, както и Smartphone-Integration, телефония с безжично зареждане и WLAN интерфейс. Като опция се предлагат BMW Head-Up дисплей със специфична за М графика и BMW Drive Recorder

С цел постигането на интелигентна олекотена конструкция и в рамките на пуристката автомобилна концепция BMW M4 CSL предлага гама от комфортни елементи и асистиращи системи, концентрирана върху най-важното. Серийното оборудване включва автоматична климатична инсталация, Park Distance Control, Предупреждение за сблъсък отпред, Предупреждение при напускане на лентата и Speed Limit Info. Като опция се предлагат 2-зонова автоматична климатична инсталация, алармена система, както и системите Асистент за шофиране и Асистент за паркиране.

 

Източник: www.bmw.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.