• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Проф. Георги Момеков: Недоверието във ваксините у нас е над 70 процента

Проф. Георги Момеков: Недоверието във ваксините у нас е над 70 процента

/КРОСС/ Скептицизмът на българите към ваксините срещу COVID-19 ще бъде пречка пред масовата имунизация и постигането на колективен имунитет. Това заяви в „Тази сутрин" председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. По думите му недоверието в препаратите у нас е над 70%. Според него хората имат достъп до информация, но трудно я интерпретират.

Хората имат нужда от по-сериозна разяснителна кампания. Трябва да спрат да се доверяват на съмнителни източници, защото и у нас се появиха фалшиви съобщения за трагедии, свързани с ваксини, които бяха опровергани в рамките на един ден. Няма алтернатива на ваксинацията, заяви проф. Момеков. Според него опитът показва, че ваксините имат способността да намалят разпространението на инфекцията. Той допълни, че вече е минало достатъчно време и са натрупани научни данни за препаратите. Културистите си слагат хормони за животни, но се страхуват от ваксината, това е абсурдно. Зад тези ваксини стоят най-големите фармацевтични компании и най-добрите учени в света, допълни експертът.

Проф. Момеков заяви, че не е коректно да се сравняват различните ваксини на база на резултатите от фаза три. Той уточни, че над 70 хил. души са участвали в клиничните изпитания на одобрените ваксини, като от тях няма нито един загинал или хоспитализиран. 190 млн. дози са сложени вече в световен мащаб. Хората ще започнат да се успокояват, че ползите от ваксините са по-големи, посочи той.

318 ваксинационни пункта в страната ще участват в масовата ваксинация срещу COVID-19. Паралелно имунизации ще се осъществяват и от личните лекари, по предварително изготвен списък. Масовата ваксинация се очаква да започне през март. Експертът коментира, че не очаква логистични проблеми по време на процеса, защото страната ни е сравнително малка. Той добави, че вече се е ваксинирал.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Аз се ваксинирах сам...в къщи с ваксината" Астика-Джибрека".

18.02.2021 03:53:01

Анонимен

Как да имаме доверие, като се лъже най-безсрамно? Записаха ни за ваксинация с ваксината на Пфайзер, а в последния момент се оказа, че са я сменили с тази на Астра-Зенека! Не ефективна и неизследвана за лица под 18 и над 55 години! Но, поръчана в милиони дози от наши "експерти"!

17.02.2021 15:38:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.