• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Съкращават срока на задължителната карантина, участниците в КСНС ще получат предписания

Съкращават срока на задължителната карантина, участниците в КСНС ще получат предписания

/КРОСС/ Периодът за изолация заради COVID-19 ще бъде съкратен от 14 на 10 дни, а на карантината от 10 на 7 дни. Това обяви министърът на здравеопазването Асена Сербезова след среща с директора на СРЗИ Данчо Пенчев и директори на големите болници в София.

Съкращаването на сроковете ще влезе в сила след публикуването на заповедта на министъра на здравеопазването.

"Още преди 2-3 дни обсъждахме, че следва периодът за изолация да бъде съкратен от 14 на 10 дни, ако си спомняте, това го коментирахме с Вас. И съответно на карантината - от 10 на 7 дни. И всъщност това е и поводът - буквално след 20-ина минути е съвещанието на експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката. Има и много практика в неевропейски и европейски държави хората, които имат поставен бустер, да имат още по-съкратен срок на карантината. В някои държави дори няма такава." - каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова.

На всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност при президента ще бъдат връчени предписания, заяви директорът на СРЗИ Данчо Пенчев. Снощи стана ясно, че председателят на парламента Никола Минчев е дал положителна проба за COVID-19 часове след края на КСНС.

Все още не е ясно в какъв срок ще бъдат карантинирани участниците във вчерашния консултативен съвет при президента, тъй като е възможно предписанията им да излязат след публикуването на заповедта за съкращаване на сроковете за карантина и изолация.

"Зависи от това кога ще им бъдат връчени предписанията, кога ще бъдат уведомени, че са под карантина. Ако вземем решението и въведем тези по-съкратени срокове, за които говорим още от миналата седмица, и столичната РЗИ ги постави - те ще са по новите правила. Ако е по-рано - обратно. Но, имайки предвид ангажираността и забавянето в поставянето под карантина от страна на столичната РЗИ поради огромния брой, аз мисля, че те ще успеят по-скоро да влязат в новите срокове. Сега, така или иначе, всички хора, които са участвали на това събиране, вече са се самоизолирали и имаме данни за тях. В момента проверяваме какъв е имунният статус, така че в зависимост това, кой какъв имунен статус има, има ли бустер, или не - ще бъде поставен под различен срок на карантина." - заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Екипи на столичната регионална здравна инспекция в момента контактуват с всички присъстващи на срещата при президента.

"Епидемиолозите и екипите на СРЗИ в момента контактуват с лицата, които са били на тази среща, тоест, контактните лица. Правят своето епидемиологично проучване, набират си информацията и в последващ етап след приключване и събиране на тази информация тогава мога да ви кажа със сигурност, че ще бъдат издадени предписания. Не бих казал, че е ясно, тъй като говорите само за официалните лица, а освен официални лица има и други хора, които са присъствали като консултанти, като помощен персонал, така че не ясно точно колко лица са присъствали. Правилата са за абсолютно всички.", категоричен беше Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София

Към момента няма болници, чийто капацитет да е напълно зает. Прогнозите на здравните власти са натовареността в болниците да се увеличи през следващите дни.

"Има няколко индикатора, които ние в момента много внимателно следим, а именно - натовареността на интензивните легла в София, респективно и на неусложнените, броя персонал, който е заболял или е извън възможност да работи, да кажем - карантиниран, натовареността на Центъра за спешна медицинска помощ, повикванията към него и хоспитализациите към него. На тези няколко индикатора ние градим шаблона, върху който стъпваме, за да прогнозираме броя на леглата, които трябва да бъдат разкривани.", обясни директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев.

Утре на областен съвет ще бъде решено дали да бъдат въведени допълнителни противоепидемични мерки в София.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.