• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Стойчо Кацаров: До 2024 г. България ще има въздушна спешна помощ

Стойчо Кацаров: До 2024 г. България ще има въздушна спешна помощ

/КРОСС/ За пореден път бе удължена извънредната епидемична обстановка, а партиите, които преговарят за съставяне на правителство, днес дискутираха и здравната тема. Първият гост днес в студиото на „Лице в лице" е здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

- В деня на траур няма как освен да изкажем за пореден път съболезнования, да кажем Бог да прости умрелите, но да попитам за оживелите - какво е състоянието на македонските граждани, които са в „Пирогов"?

Добро е състоянието. Извършени са на всички определени, някои по-малки, някои малко по-големи оперативни интервенции. В добро състояние са, няма опасност за живота.

- Те ще останат ли в „Пирогов", има ли идея да бъдат транспортирани към Скопие, където повечето живеят?

Ние сме им предложили да бъдат лекувани дотогава, докато от медицинска гледна точка е необходимо да бъдат лекувани. Разбира се, те по всяко време, ако пожелаят, състоянието им позволява, могат да бъдат транспортирани.

- В цялата тази трагедия има един факт, който е споходил оцелелите от катастрофата, че тя се е случила близо до София. Това обаче за пореден път, ако се беше случило някъде по-далеч, за нуждата от медицински хеликоптери. Разговаряли ли сте по време на служебната власт за това колко биха стрували, това е изключително важно според мен?

Не само сме разговаряли. Те са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост. Може да се стартират процедурите по закупуване на хеликоптери веднага след нова година и за изграждане на площадки, това е заложено в плана, предвидено е финансиране за закупуване, мисля че 7 или 8 медицински хеликоптера. Така че, ако не се забавят по някаква причина нещата, България би трябвало 2024 г. да има въздушна спешна помощ.

- Дай Боже да се случи, защото сигурна съм, много човешки животи ще бъдат спасени.

В Плана е заложено, средствата са осигурени. Просто остава министерството да си свърши работата, да извърви процедурите. Между другото здравната част, днес министър Пеканов го каза в Министерски съвет, здравната част от Плана за възстановяване е най-добрата част от всички. Ето, да се похваля и аз пред вас.

- Дай Боже, защото това би било успех, не само ваш, да не кажа основно наш, обществото, за хората. Дано е така. Връщам се към ковид кризата. Има известно намаление, в някакво плато сме, различни тълкувания има. Дайте оценка в какъв етап на поредната вълна от ковид кризата се намираме в момента?

Обърнахме тенденцията. От 2 седмици има спад на броя на заразените, включително и на репродуктивното число. Без да се стига до локдаун. Проблем може да възникне и да се задържи за известно време тези нива заради изборите. Изборите са с много висок епидемиологичен риск, много хора влизат в едни помещения, срещат се и то два пъти в рамките на 2 седмици. Така че може да се направи обосновано предположение, че този силен спад, който наблюдавахме през последната седмица може да се забави заради това, което се случи на изборите. Но така или иначе ситуацията е в контрола на здравните власти. Болниците са добре организирани в момента , няма проблем с приема на пациентите. Броят на хоспитализациите намаля с 1500 в рамките на последните десетина дни.

- Но смъртните случаи не намаляват.

Няма да намалеят. Смъртните случаи ще намалеят следват с около 10-15 дни пика на броя на заболелите. Високата смъртност в нашата страна се дължи на няколко фактора. Единият фактор е това, че сегашният вариант на вируса, Делта вариантът, се разпространява много по-лесно и заболяването протича много по-тежко. Вторият фактор е, че много малка част от населението е неваксинирано. 90% от постъпилите в болниците и 95% от починалите са хора, които не са ваксинирани. Шансът да умреш, ако не си ваксиниран, в зависимост от възрастта е между 10 и 20 пъти по-голям, отколкото ако си ваксиниран. Третият фактор е като цяло лошото състояние на нашата здравна система. Аз и друг път съм го казвал, здравната система е тежко дебалансирана и се нуждае от незабавни реформи. Но за да бъдат извършени, трябва да има Народно събрание.

- И воля, може би, както каза предният здравен министър Ангелов, дали във време на пандемия се правят реформи, но не е този случаят сега.

Не, ще ви кажа, напротив. Пандемията изисква незабавно да се направят някои реформи, за да може да се намали броят на смъртните случаи. Тя е причина, а не основание, причина да се направят, а не основание да се отложат. Но трябва парламент, без него не може да се направят.

- Добре, аз ще ви попитам и за някои от идеите, които партиите, които преговарят за бъдещо редовно правителство, днес по време на дискусията имаха, но преди това - знаете ли вече какъв е процентът на ваксинираните българи?

25% от цялото население. Сега тук вероятно трябва да бъдат, това се изчислява на база 7 милиона население в страната и не са извадени децата, които не подлежат на ваксинация. Хубавото е, че след въвеждане на зеления сертификат, значително се увеличи броят на ваксинациите, те са средно около 20 хиляди на ден, преди това бяха достигнали 2-3 хиляди на ден през лятото. Така че има и положителни новини в последните седмици, не е само намаленият брой на заразените, има значителен ръст на ваксинациите. Разбира се би могъл да бъде и по-голям.

- Очаквате ли с този темп изобщо да стигнем някакъв приличен европейски стандарт - около 50-60-70 процента или не очаквате? Както каза един лекар на дискусията днес - народопсихологията.

В момента са ваксинирани мисля 1 милион и 700 хиляди души са напълно имунизирани със завършен курс на ваксинация. При сегашния темп на ваксинация 100-150 хиляди седмично, значи около 400-500 хиляди души месечно, може да се пресметне, ако се задържат тези темпове, колко време ще бъде необходимо. Доста време още ни чака, още доста работа ни чака по ваксинациите.

- Не знам дали сте запознати, но оказа се, че следният казус - хора, които са ваксинирани с две дози, но са го направили в страни извън ЕС, включително Израел, включително САЩ и в момента са тук у нас, в тези страни обаче е въведена задължителна трета бустерна доза, у нас отивайки да бъдат ваксинирани, в лечебните заведения казват ние не можем да ви напишем бустерна доза, за нас вие сте ваксинирани с първа доза. Този въпрос обсъждан ли е как може да бъде решен?

Да, включително и в момента се обсъжда. Сложността произтича от начина, по който се удостоверява, това че е поставена ваксината от другата страна. Аз даже имах разговор с американската посланичка в България по този въпрос, тъй като тук има и американски военни, американски граждани. Това е проблем на целия ЕС, не само на България, защото не знам дали сте виждали документ, сертификат, ако си ваксиниран в Америка какво представлява? Той е едно листче, което на ръка с химикал е написано. Това представлява сертификатът, няма подпис, печат. И това създава проблем не само за България, за целия ЕС. До този момент няма, аз даже помолих госпожа Мустафа, тя каза че в Гърция са намерили някакъв вариант, казвам - моля ви се, ако разполагате, дайте тази информация да вземем предвид и нея. Ние търсим решение.

- Днес взехте решение по време на МС допълнителни средства за закупуване на лекарства срещу ковид. За какви лекарства става дума, кога ще бъдат внесени, за какви суми става дума?

Общата сума, която държавата ще изразходва за тези лекарства е 30 милиона лева, като говорим за период от няколко месеца. Три вида лекарства - едното от тях е таблетна форма, която се очаква съвсем скоро да бъде одобрена от ЕМА. Второто лекарство е моноклонално антитяло, каквото ние веднъж вече внесохме, то се прилага на болните, ще се внесат допълнителни количества. И третото лекарство е вече лекарство, което се прилага при много тежки случаи, които има развита дихателна недостатъчност и пневмония. То не е насочено срещу вируса, а срещу имунните процеси в организма. Това е политическият отговор, който може да даде правителството. Останалото е в ръцете на медиците. Ние даваме допълнителен инструмент да лекуват болните с надеждата също да се намали тази висока смъртност. След днешното решение предстои сключването на договори, което ще стане следващите дни и очаквам доставки на тези лекарства следващата или най-късно по-следващата седмица, т.е. това е нещо, което ще се случи веднага.

- Веднага ще се случи, но въпросът е, че то още не е одобрено?

То ще бъде одобрено следващата седмица, очаква се одобрение от ЕМА, но законът ми дава право да пусна лекарството и преди неговото одобрение от ЕМА и това е възможност, която може да се използва в името на това да бъдат спасени човешки животи. Тези лекарства са преминали всички фази на клинични изпитвания. Те се проверяват в момента от ЕМА, индикациите са, че ще бъдат разрешени всеки момент.

- И сега възниква въпросът, след като хората знаят, че вече има лекарства, които срещу този вирус или които лекуват усложненията от този вирус, тъй като за другите лекарства нямаме 100% потвърждение от лекари, дали ще намалее процентът на ваксинираните, дали ще останем остров на неваксинираните?

Надявам се да не намалее, ако хората разберат, че ваксината те предпазва от това да се разболееш, или от това да прекараш заболяването тежко. По-добре да се предпазиш от болест, отколкото да се разболееш и след това да се лекуваш. Освен това ефективността на тези лекарства според клиничните изпитвания достига до към 50%.50% от случаите не действат, това сочат клиничните изпитвания. Ефективността на ваксината е 90-95%, тя е много по-висока.

- Смятате ли, че заради ниския процент на ваксинация у нас има вероятност България да се превърне в страна, на която ще бъдат наложени санкции на гражданите, ако искат да пътуват?

Има такава опасност. Трябва да го имаме предвид и това, когато си мислим за тези неща за ваксинациите. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори и не можем да им се сърдим за това нещо.

- Сега се връщам към тази дискусия, която водят партиите, които вероятно ще съставят някаква редовна власт. Някои от идеите там бяха следните - в никакъв случай никаква административна, това е на ИТН, никаква административна или политическа, или каквато и да било принуда за ваксиниране, това да бъде записано в тяхното проекторешение. Зеленият сертификат при нас може да бъде отменен, ако се приеме такава точка, такова решение и уговорка?

Всичко може. Аз за съжаление не можах да проследя тази дискусия, тъй като имам други неща, няма как, трябва да се свършат, нямам време да проследя, но теоретично всичко може. Вие си спомняте, че когато го въведохме, имаше хора, които казваха в никакъв случай, как може, оставка веднага, това е най-лошото решение, искаме локдаун. Имаше други, които казваха трябваше по-рано да го наложиш. Както виждате наложихме го навреме и се справихме с кризата.

- Темата локдаун изобщо стои ли в момента?

Не. Успяхме да се справим без да слагаме локдаун, всички го виждат.

- И още едно любопитно нещо, от БСП и проф. Михайлов са заявили, че нещо от което няма да отстъпят, това е ако не се приеме решение болниците да не са търговски дружества. Това е много важно за БСП и според вас до какво ще доведе, тъй като така сега се гледало на пациента като на касичка?

Според мен това няма да промени нищо в здравната система. Има много по-важни неща, аз ако ме питате, не съм слушал и затова не ми се ще да коментирам, тъй като не съм чул контекста на разговорите какво точно е обсъждано. Ако искаме да подобрим здравната система, тя трябва да се подобри по следния начин - кой е важният човек в тази система? Този, който плаща и този, който ползва услугите. Това е пациентът, той е важният човек. Как става важен този човек, защото в момента не е така? Как той влиза в центъра на системата? Няма да го промени това дали болницата е търговско дружество или нещо друго. Това, което ще го промени, ако му дадем възможност разходите да зависят от това дали той е удовлетворен или не от медицинската помощ, ако може да избира доставчик на медицинска услуга, да може да избира осигурител, при който да внася вноските си. Тогава той ще стане важният човек, ако осигурим честна конкуренция между лечебните заведения, които доставчиците, които да се борят за избора на потребителя, този, който предплаща услугата. В тази посока, ако се развият реформите, това ще доведе до подобрение на здравната система. Но нещо още по-важно да ви кажа от това, държавата трябва да спре да се занимава с лечебните дейности, да спре да се занимава с общопрактикуващи лекари, каса, клинични пътеки и прочие. Не, че е не е важно. Но много по-важни функции на държавата са да се заеме с това, което се нарича обществено здраве, с контрола на факторите на околната среда, на храната, на водите, на въздуха, замърсяването, промоцията на здраве, профилактиката, включително ваксинациите. Там трябва да си насочи усилията държавата. Това са дейности, които ще дадат дългосрочен ефект, ще дадат повишаване на продължителността на живота и качеството на живот.

- А кой да се занимава със здравните теми тогава?

Пациентите и лекарите. Да си договорят, както го правят в Холандия. Те си договарят услугите помежду си.

- Електронна карта, електронен сертификат ще реши ли част от проблема с изтичането на пари?

Да. Но ние имаме по-добро решение, което даже днес беше обсъждано, по-модерно решение, защото технологията го позволява. Всеки от нас на телефона си може да инсталира приложение, те го разработват в момента и да получите в момента на регистрацията на услуга на ваше име, вие да получите съобщение.

- Да, на телефона си, но къде отивам, при джипи?

Никъде не отивате. Вие си стоите в трамвая и получавате съобщение, че току-що са ви извадили зъб или току-що са ви оперирали, или са ви извършили профилактичен преглед. И вие можете да подадете сигнал до Касата и да кажете - това не е вярно, не съм съгласен или не съм доволен от това, което е направено, което я задължава да извърши проверка. Това е същото като да имате електронна карта.

- То трябва да има и нещо друго извън телефона, защото има една част от хората, които нямат телефони, малки деца, много възрастни хора. Трябва да има и някаква алтернатива.

Така е. Но това наистина ви прави важен човек в системата. И освен това вие без участието на потребителя, контролът върху дейността на лечебните заведения няма как да бъде ефективен.

- Родители питат кога ще внесете тестовете за дечицата след пети клас, умориха се да стоят вкъщи, да започнат да учат нормално, реално и да са щастливи децата.

Аз не ги внасям тестовете, ние ги купуваме в момента. До този момент сме закупили 900 хиляди теста и сме представили на МОН. 1 милион и 100 хиляди теста ще бъдат предоставени в следващите дни. Те са договорени, доставките пристигат. Това са 2 милиона теста. Има отворена процедура за още 2,5 милиона теста. Утре ще бъде коригирано постановлението на МС, което казва, че тези тестове се използват за деца само от 1 до 4 клас, да стане от 1 до 12 клас, така че предполагам, не предполагам, а съм убеден, че буквално следващата седмица е напълно възможно децата и след 5 клас да започнат да ходят в училище в условията на безопасна среда. Алтернативна възможност беше големите ученици да се тестват както всички възрастни хора с назалния тест. Но повечето хора не желаят, искат с детските тестове всички да се тестват. С детските тестове. Оказа се малко проблематично осигуряването точно на този вид тестове, но ето, казвам ви - от следващата седмица, смятам, че ще има абсолютно достатъчно тестове за всички.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.