• 21 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 21°C

Валентин Мундров: От момента на връчване на електронния фиш текат сроковете за обжалване

Валентин Мундров: От момента на връчване на електронния фиш текат сроковете за обжалване

/КРОСС/ В системата за сигурно електронно връчване на МВР хората могат да получат електронния фиш и наказателното си постановление по електронен път. То се счита за връчено в момента, в който влязат в системата, но за тази цел хората трябва да притежават електронен подпис или ПИК на НАП или НОИ. Това каза заместник-министърът на електронното управление Валентин Мундров в предаването „Говори сега" по БНТ.

От момента на връчване на електронния фиш текат сроковете за обжалване и съответно заплащане с 20-процентна отстъпка в 14-дневен срок.

Системата за проверка и плащане на фишове към КАТ функционира частично от края на октомври. От тогава МВР изпраща информация до всеки, нарушил Закона за движение по пътищата. От края на декември е възможно заплащане на всички глоби без такса, а от миналата седмица вече може да се прави и проверка за глоби през портала, обясни Димитров. Към момента изпратените нотификации по телефон са над 290 000, а броят връчени документи - над 44 000. „Статистиката показва, че около 15% от хората, когато е предоставена възможност по лесен начин да заплатят глобите си към КАТ, както и да бъдат информирани за тях, предпочитат да направят това своевременно. Събраните средства за месец и половина са над 2 милиона, като заплащането е без допълнителни такси и комисионни", посочи той.

Проблемите при интеграцията на системата са отстранени относително бързо, допълни Валентин Мундров.

Изпращането през мобилното приложение е с верифицирани съобщения, т.е. всеки потребител може да провери и да види, че това съобщение е изпратено от МВР или Министерство на електронното управление.

Заместник-министърът коментира, че от 2021 г. започва използването на електронни рецепти в НЗОК, като до момента са издадени 43 милиона.

След крачката назад и връщането на възможността за изписване на рецепти за антибиотици и на хартиена рецепта в момента около 50% от лекарите изписват медикаменти отново на хартия. „Призоваваме всички лекари да използват времето до 1 април и да използват електронни рецепти, за да могат да бъдат открити евентуалните проблеми в системата и съответно да бъдат отразени", каза Валентин Мундров.

Приложението еЗдраве позволява всеки пациент да проследи прегледите и електронно издадените си рецепти, както и резултатите от направените изследвания. За използването му се изисква електронен подпис. „Търсим варианти, в които да няма нужда от електронен подпис. За родителите сме предоставили възможността да наблюдават всичко за децата си", добави Мундров.

БНТ, „Говори сега"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.