• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Страните от Г-7 учредиха "постоянна кръгла маса" за атаките срещу търговски кораби в Червено море

Страните от Г-7 учредиха "постоянна кръгла маса" за атаките срещу търговски кораби в Червено море

/КРОСС/ Страните от Г-7 създадоха "постоянна кръгла маса" във връзка с нападенията на йеменските бунтовници хуси срещу търговски кораби в Червено море, съобщи днес италианският министър на транспорта Матео Салвини, чиято страна е председател на групата тази година, предаде Франс прес.

"Дадохме зелена светлина за създаването на постоянна кръгла маса", заяви Матео Салвини на пресконференция след завършилата днес тридневна среща с колегите му от групата в Милано, Северна Италия.

"Така не се нуждаем от още други официални срещи, тъй като при спешна необходимост можем да разговаряме и по телефона", каза Салвини, като подчерта, че атаките в Червено море представляват сериозен икономически проблем.

Заради рисковете при преминаването през Червено море "преходите през африканския континент са се увеличили със 130%, като времето за достигане на крайната дестинация се е удължило с най-малко десет дни", което повишава разходите за превоз на контейнери, отбеляза той и допълни: "Проблемът е, че тези разходи се прехвърлят върху потребителите".

В заключителното изявление от срещата, Г-7 призова хусите да прекратят незабавно нападенията срещу търговски кораби, а Иран - да се въздържа да оказва подкрепа на хесите и да не допуска такива нападения.

От началото на войната през октомври 2023 г. между Израел и палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа йеменските хуси, които твърдят, че действията им са израз на солидарност с палестинците в Газа, извършиха десетки нападения срещу търговски кораби в Червено море и Аденския залив, възпрепятствайки световната морска търговия в този стратегически район.

Атаките доведоха до скок в разходите за застраховки на корабите, преминаващи през Червено море, и принудиха множество корабни компании да предпочитат много по-дългия преход около южния край на африканския континент.

Вашингтон - главният съюзник на Израел - създаде през декември миналата година многонационална коалиция "за защита" на морския трафик, но не успя да спре нападенията, припомня АФП.

Освен Италия в Г-7 влизат също САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия и Япония.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.