• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Човешките предци плавали по Средиземно море преди 450 000 години

Човешките предци плавали по Средиземно море преди 450 000 години

/КРОСС/ Гръцки изследователи от университета в Патра откриха доказателства, че изчезналите предшественици на съвременните хора може да са плавали в Средиземно море преди почти половин милион години.

Егейско (Бяло) море, разположено между днешна Гърция и Турция, е една от големите люлки на Античността. Топлите води, изобилието от риба и многото острови са привличали хората от хилядолетия. И сега изследователи от университета в Патра (Гърция) са открили доказателства, че преди 450 хиляди години човешките предци са можели да извършват морски пътешествия в този регион.

Повечето антрополози смятат, че в ледниковите периоди нивото на водата в Егейско море е спаднало достатъчно, за да се образуват временни сухоземни мостове между островите. По такива мостове не е било трудно за сухоземните животни, както и за човешките предци, да пресичат пролив след пролив, заселвайки се по сегашните острови. Но какво, ако всъщност не е имало мостове?

За да разберат, изследователите решили да проверят до каква степен нивото на водата в Егейско море е спадало през последните няколкостотин хиляди години. Те анализирали маркерите на морското ниво в делтите на реките в района на изследване и установили, че по време на ледниковите периоди то е спаднало между 152 и 225 метра под сегашната си стойност.

След това останало да се сравни колко дълбоки участъци от дъното са разделяли островите и континента. Оказало се, че дори изключително ниското морско ниво не е било достатъчно, за да предпази краката от намокряне. И така, за да стигнат до островите и да оставят следи от престоя си там, открити сега от археолозите, древните хора трябвало да плават.

Засега учените не могат да кажат що за вид хора са плавали по Егейско море от остров на остров (поради близостта им не са били необходими навигационни инструменти, за да се намери следващото парче земя). Но находки в Гърция от това време предполагат, че това е бил Хайделбергският човек или дори негови потомци, ранните неандерталци.

Резултатите от изследването уточняват пътищата за разселване на древните хора в Средиземноморието и дават основание да се предположи, че когато нашите древни предци, хората от съвременен тип, са напуснали Африка и се придвижили към Европа, те са вървели не само по суша, но и са плавали по море.

 

Източник: Actualno.com

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.