• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Как да се мотивирате да спортувате?

Как да се мотивирате да спортувате?

/КРОСС/ Спортната мотивация е нещо, което може да бъде трудно да се намери, но след като го направите, физическата активност ще стане част от вашето ежедневие и принципите на здравословния начин на живот ще променят завинаги ежедневните ви навици.

Как да намерим мотивация да спортуваме? Обичате ли да гледате спортни новини? Кои са ви любимите спортове? На първо място, трябва да изберете дейност, която ще ви хареса. Ако не обичате да бягате, ще се насилите да го правите и рано или късно ще се откажете. Предпочитате ли статичните упражнения на постелката? Затова заложете на йога, пилатес, стречинг. Ако ви харесва, упражнението ще ви е по-лесно!

Мотивацията в спорта се дели на вътрешна и външна. Вътрешната мотивация е тази, която ви тласка да действате в името на действието - удоволствието и удовлетворението от спортуването. Външната мотивация е ентусиазмът за упражнения, породен от външни фактори - възхищението на други хора, награди, финансови облаги.

Вътрешната и външната мотивация са понятия, които се срещат най-често в професионалния спорт, но можете да ги намерите и в живота си. Ако започнете да участвате в спортни състезания, например в полумаратони, вашата мотивация може да са паричните награди, които се присъждат на състезателите с най-добро време. Външният фактор - парите - тласка към повече тренировки като подготовка за старта. Същото важи и за вътрешната мотивация. Спортът може да влезе толкова много в кръвта, че след известно време единствената мотивация да го практикувате е вътрешната нужда. Вие бягате, вдигате тежести, плувате, така че се чувствате добре и затова го правите редовно. Не за привлекателна фигура, не за здраве - за удоволствие.

За да намерите мотивация, поставяйте си малки цели, като например „след месец ще тежа с 3 кг по-малко". Купете си удобен спортен екип и необходимата екипировка, но не прекалявайте - хубава тениска или чифт дъмбели ще са достатъчни, за да започнете. Пазаруването трябва да бъде само приятно въведение. Ако в началото похарчите много пари за професионална екипировка, а след това спортът не ви хареса, мотивацията ще спадне драстично.

Търсете мотивация в другите. Може да е приятел, който също като вас е извън форма и току що започва. Може да бъде и някой опитен, наставник, който ще ви покаже как да тренирате мъдро и да повдигне духа ви, когато се съмнявате.

Ето какво можете да направите, за да преодолеете психическите бариери:

Откажете се от начина на мислене „всичко или нищо". Не е нужно да прекарвате часове във фитнеса или да се насилвате в повтарящи се или болезнени дейности, които мразите, за да изпитате физическите и емоционални ползи от упражненията. Дори и най-малкото упражнение е по-добро от нищо. Бъдете сигурни, че дори петминутно упражнение, изпълнявано всеки ден, ще има силно положително въздействие върху здравето ви след няколко седмици.

Бъдете добри към себе си. Изследванията показват, че ако сте добри към себе си, има по-голяма вероятност да успеете във всяко начинание. Не се укорявайте за състоянието на тялото си, текущото си ниво на фитнес или предполагаемата ви липса на сила на волята. Всичко това може да ви демотивира. Вместо това помислете за предишните си грешки и нездравословни навици и направете правилните заключения. Гледайте спортни новини.

Проверете очакванията си. Няма да промените ситуацията за един ден и няма да се събудите на следващата сутрин напълно здрави и във форма. Не надценявайте очакванията си, защото това е една от основните причини хората да се откажат от спорта.

Не преувеличавайте способностите си. Вместо това се фокусирайте върху последователността и бъдете търпеливи. Нищо не се получава изведнъж. Нужни са време и търпение. Но, ако не се отказвате, ако продължавате смело напред към целта, резултатите рано или късно ще дойдат.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.