• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала „България“

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала „България“

/КРОСС/ На 3 ноември Софийската филхармония посреща младия диригент Любомир Денев-син, с когото ще представят Концерт за ударни от баща му- композитора Любомир Денев.Концертът за ударни и оркестър е написан в Норвегия през 1986. Премиерата и студийният запис за Националното радио са осъществени под диригентството на композитора със солистите от ансамбъл „Полиритмия" Антонин Бржечка, Борис Динев и Асен Аврамов. Солисти на 3 ноември ще бъдат са перкусионистите Калина Владовска, Мартина Митева и Мирослав Димов.

Във втората част на вечерта Любомир Денев-син включва Втора симфония на Ленард Бърнстейн със солист обичания от родната публика македонски пианист Дино Имери.Ленард Бърнстейн е една от най-ярките музикантски фигури на ХХ век. Прочутият композитор, диригент, пианист, публицист и музикален пропагандатор е популярен сред най-широка аудитория. Автор на три симфонии, оратории, балети, опери и няколко мюзикъла, Бърнстейн винаги търси в музиката си, както и на сцената, общуването с широката аудитория. Неговият идеал, по собствените му думи, е „земната музика, тясно свързана с такива старомодни неща като човешките отношения..."

Втора симфония е вдъхновена от забележителната едноименна поема „Времето на тревогите: барокова еклога" на Уистън Хю Одън. Когато се появява поемата през 1947, тя е определена като „провал" от страна на критиката в притурката за литература на The Times. Само броени месеци след това Одън получава „Пулицър" (1948) за нея. Бърнстейн възприема творбата като разтърсваща с „поетичната си виртуозност" и пише втората си симфония, вдъхновен от нея. Нещо повече - той изпълнява клавирната партия на премиерата през 1949 г.
------
Концерт за цигулка №3 и Коронационна меса от Моцарт ще звучат на 6 ноември под палката на маестро Урош Лайовиц. Диригентът,познат и обичан от българската публика, ще представи младия цигулар Цию Хе.

Незаслужено в сянката на Волфганг Амадеус Моцарт - гениалният композитор и великолепен изпълнител на клавишни инструменти - остава цигуларят Моцарт. Наред с пианото, той обожавал „нежния и сочен" глас на цигулката и я олицетворявал с човешкия глас. Легендата разказва как на 4 години Амадеус, който вече с лекота свирел на клавира, поискал от баща си да има своя цигулка. Самостоятелно се научил да свири и на 6 години на един домашен концерт изненадал музикантите с желанието да се включи в триото им като „втора цигулка". След това ги развеселил като изсвирил партията и на „първата цигулка", преодолявайки всички трудности, въпреки неправилната постановка на пръстите.

Третият концерт за цигулка и оркестър в сол мажор е с датировка 12 септември 1775. Може с основание да се предположи, че Моцарт е написал произведението за себе си.
Солист в София ще бъде китайският цигулар Цию Хе - един от най-младите солисти, които дебютират в престижната зала „Музикферайн" с Виенската филхармония под диригентството на Адам Фишер през 2017 г. Тогава той е едва на 18 години.

През 2014 г. печели I
награда, представяйки Австрия на конкурса за млади музиканти „Евровизия" в Кьолн. През 2015 печели I награда на Международния конкурс „Моцарт" за млади музиканти в Джухай, Китай. През 2016 г. става победител в Международния конкурс „Моцарт" в Залцбург и конкурса „Йехуди Менухин" в Лондон, получава II и специална награда на Международния конкурс за цигулари „Леополд Моцарт" в Аугсбург.
В последния сезон Цию Хе свири на фестивала „Би Би Си Промс в парка" в Белфаст, дебютира на фестивала „Джордже Енеску" в Букурещ, изнася рецитали в „Концертхаус" - Виена в поредицата „Големите таланти". Понастоящем продължава резиденцията си в „Музикферайн" - Виена с трио „Алтенберг" и тяхната редовна концертна серия в зала „Брамс".

Цию Хе свири на инструмент от 1688 г., изработка на Андреа Гуарнери, любезно предоставен на цигуларя от частен спонсор.Партитурата на Коронационна меса е завършена на 23 март 1779 г. Най-вероятно тя е написана за Великденската служба, състояла се на 4 март, същата година, в катедралата в Залцбург. Тя илюстрира дарованието на Моцарт и като блестящ композитор на духовна музика.
В изпълнението ѝ се включва Националния филхармоничен хор и солистите Елена Механджийска, Росица Павлова-Инджева, Любомир Чернев и Николай Веселинов.

Билети за концертите са налични на касата на зала България и в Ивентим.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.