• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Алкохолът води до затъпяване

Алкохолът води до затъпяване

/КРОСС/ От някои продукти мозъкът се уморява и работи много по-лошо, отколкото би могъл.

Тези, които искат да поддържат мозъка си в активно състояние, както и да се предпазят от ранна деменция, е важно не само постоянно да го упражняват, но и правилно да се хранят. Колкото и да е странно, има доста храни, чиято редовна употреба ни прави по-тъпи - в буквалния смисъл на думата. Проверете дали са в менюто ви и ги изхвърлете възможно най-бързо!

Растителни мазнини

Все още ли пържите в слънчогледово или рапично масло и сигурни ли сте, че те са по-здравословни от маслото? Ето ви изненада: изследване през 2017 г. потвърди пряката връзка между редовната консумация на мазнини с високо съдържание на омега-6 мастни киселини (слънчогледово или рапично масло) и повишен риск от развитие на нарушения на паметта и болест на Алцхаймер. Подправяйте салатите си със зехтин, а за пърженето е по-добре да използвате животински мазнини.

Риба тон

Рибата тон е шампиони сред храните, съдържащи живак. Този елемент е в състояние да се натрупва в човешкото тяло, а увеличените му дози са опасни за здравето на мозъка ни. Изследователи от университета в Южна Флорида (САЩ) откриха, че хората с високи нива на живак в кръвта си имат 5% по-ниска когнитивна функция на мозъка. Съгласете се, това е неприемливо много!

Храна , пържена във фритюрник

Първо, при това пържене най-вероятно се използва слънчогледово, рапично или кокосово масло. И второ, такава мазна храна води до развитието на възпалителни процеси в мозъка. Искате ли да останете умни и активни по-дълго? Гответе храната си на скара, печете, задушете - но не пържете!

Сладки напитки

Сладко ли е сладкото за мозъка? Не всичко е толкова просто. Редовната употреба на сладки газирани напитки, подсладени сокове и дори редовната консумация на чай със захар може би за кратко повишава енергията ни и мозъчната активност, но трябва да плащате за това с повишен риск от възпалителни процеси. Те от своя страна водят до намаляване на когнитивните функции и дори до деменция. Преди да е станало късно, преминете към чай и кафе без захар!

Алкохол

Според изследователите няма абсолютно безопасна доза алкохол за здравето. Дори чаша червено вино на седмица може в крайна сметка да се окаже вредна. И, разбира се, определено не трябва да пиете алкохол в големи дози: той е опасен за структурата на мозъка и може да наруши функционирането му, включително необратимо. Колкото повече пием, толкова по-лошо работи мозъкът ни - уви!

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.