• 27 Юли 2024 |
  •  USD / BGN 1.8010
  •  GBP / BGN 2.3179
  •  CHF / BGN 2.0386
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Над 600 хиляди души посетиха третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София

Над 600 хиляди души посетиха третото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София
Рекорден брой посетители се насладиха на 4,5-километровия арт маршрут в съботната вечер

/КРОСС/ Повече от 600 000 столичани и гости на града посетиха 22 светлинни локации, част оттретото издание на Фестивала на светлините LUNAR в София. 4,5-километровият маршрутв централната част на столицата предостави разнообразни видове светлинно изкуство,създадено от творци от цял свят. Рекорден брой посетители събра своеобразната галерияпод открито небе в съботната вечер - над 300 хиляди гости от страната и чужбина. Теимаха възможност да се насладят на иновативните творби, разхождайки се изпревърнатите в пешеходна зона улици и булеварди.

Изкуството на 24 артисти и творчески студия от 12 държави преобрази някои от любимитена столичани сгради, паркове и площади. Произведенията на творци от България,Великобритания, Германия, Индонезия, Полша, Румъния, САЩ, Тайван, Тайланд, Украйна,Франция и Швеция озариха двадесет и две локации в столицата.

"Вярвам, че успяхме да поставим България на едно много интересно място на картата насветлинните фестивали в света и че занапред, ще продължим да вдъхновяваме многомлади таланти и да даваме платформа за изява на нови и утвърдени артисти, които дасъздават изкуство специално за столицата ни. Щастливи сме, че успяхме да създадемкачествена програма, която провокира въображението на посетителите, отправя важнипослания, но и привлича все повече зрители, което неминуемо ще има своя принос закултурното и икономическото развитие на страната ни.", сподели Марин Петков,основател на MP-STUDIO и фестивала LUNAR.

Като част от фестивала, за втори път в България се проведе международен шампионат завидео мапинг, организиран от MP-STUDIO, с институционалната подкрепа наМинистерството на туризма. Конкурсът "Митове и легенди" предизвика артисти от цялсвят да интерпретират богатството на въображението на своите народи още отдревността. Двадесет и девет участници, от 18 страни, заявиха участие в конкурса. Впоследната фестивална вечер, на фасадата на Регионалния исторически музей - София,бяха обявени тримата победители в шампионата, избрани от петчленно международножури. На първо място се класира индонезийското студио The Fox, The Folks, с шоуто си"RWA Bienda: Dualism", второто място беше за полския артистичен колектив Clockwork, створбата "Ragnarok". Третото място грабна шоуто "MURUP", на студиото Story of Karana отИндонезия.

"Когато за пръв път присъствах на фестивала, останах изключително впечатлен отизкуството и от таланта на артистите. По-красивата градска среда променя начина, покойто мислим за света. Всяко едно красиво събитие, всяко едно красиво градско място, комбинацията от двете - красиво градско пространство и изкуство, раждат нови и новиусещания. Нещо, което трябва да предадем на децата си, за да израснат с различноотношение към света и чувство за естетика. Столичната община подкрепя LUNAR чрез свояКултурен календар, защото нашата цел е да създадем повече възможности за култура вградска среда. А това е и възможност за изява на талантливи български и чуждестранниартисти от цял свят.", сподели по време на откриването на фестивала Васил Терзиев, кметна Столичната община.

Творческият колектив зад фестивала е българското студио за 3D мапинг и визуалниефекти MP-STUDIO, което отговаря за арт дирекцията и голяма част от продукциите намеждународния формат Festival of Lights International. Събитието се проведе с подкрепатана Европейския парламент в България, Представителството на Европейската комисия вБългария, Столичната община - Календар на културните събития, Министерството натуризма и с финансовата подкрепа на програма "Създаване" на Националния фонд"Култура", както и с генералната медийна подкрепа на bTV Media Group. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.