• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

България е на 2-ро място по смъртност и на 9-о по заболеваемост в ЕС

България е на 2-ро място по смъртност и на 9-о по заболеваемост в ЕС

Не се готвим да отворим детските градини

/КРОСС/ За последните 7 дни оздравелите от COVID инфекция у нас са 16 872. Само за тази седмица те са 11 405 души. Това съобщи в началото на редовния брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

3328 нови случая на заразени за последното денонощие в страната при направени близо 8600 PCR теста. Най-много случаи са регистрирани в областите София, Пловдив и Варна. В болница остават близо 7000 пациенти, над 540 от тях - в тежко състояние.

По показателя за 14-дневна заболеваемост България е на 9-о място в Европейския съюз с 554 на 100 000 заболели. На Балканите сме на трето място, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. По смъртност в ЕС данните ни поставят на второ място.

"Не се готвим да отворим детските градини, към момента данните не ни водят в тази посока", съобщи още министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

"Имаме нужда от цялата информация до края на тази седмица, за да вземем това решение. Когато имаме достатъчно данни, ние ще вземем или няма да вземем това решение. Нека да не се отказваме по средата на пътя. Остават само 10 дни до 21 декември, нека ги прекараме в партньорство. Протягаме ръка към всички българи, които спазват мерките, които сме приложили. Нека да проявят разбиране за тяхната необходимост", допълни той.

Натискът е огромен. Според едни мерките са либерални, според други - не, а трети не вярват в съществуването на вируса, изтъкна здравният министър. Ангелов припомни, че вирусът изненадва всички прогнози, всички сбъркаха.

"Аз се предпазвам от категорични мнения. Следим всяка една тенденция, в България, в и извън Европейския съюз. Ситуацията е много динамична, тя изисква едно надлъгване с вируса, така че да го победим. Надеждата идва с ваксините", заяви още здравният министър.

В брифинга участват още директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов и болнични директори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.