• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Вариантът Омикрон може да е възникнал при пациенти с отслабена имунна система

Вариантът Омикрон може да е възникнал при пациенти с отслабена имунна система

/КРОСС/ Изненадващият брой мутации във варианта Омикрон на коронавируса може да е знак, че той е възникнал при пациент с вируса на СПИН или друг вид имунна недостатъчност, заяви водещ германски имунолог пред ДПА.

Генералният секретар на Германското дружество по имунология Карстен Уоцл каза, че това е много вероятно и даде примери с подобни научни открития, публикувани във връзка с други случаи. Вирусът може да се репликира в продължение на седмици у хора с отслабена имунна система, каза Уоцл.

"В хода на този процес може да се повтарят изолирани мутации, които да не дават някакви предимства на вируса, но въпреки това могат да продължат да се размножават заради неспособността на имунната система да ги контролира", обясни той.

Имунологът добави, че това може да доведе до допълнителни мутации, които в комбинация с други могат да дадат предимство на вируса. В сравнение с оригиналния вариант на коронавируса, появил се в китайския град Ухан, Омикрон се характеризира с необичайно голям брой от близо 30 промени само в аминокиселините на шиповидния протеин. Някои от мутациите се свързват с повишеното разпространение на вируса и способността му да избегне имунния отговор, но според Уоцл все още не е ясно какво ще е въздействието именно на тази комбинация от мутации.

"Много пациенти с ХИВ в Африка не са лекувани адекватно, поради което имунните им системи са значително отслабени. За да се спре разпространението на варианти с толкова много мутации като Омикрон, ще е важно да се идентифицират заразените хора с отслабена имунна система и те да бъдат изолирани, докато вече не са заразни. Защото дори и вирусът да мутира сериозно в един човек, опасността е в това да не се предаде мутиралият вирус", обясни ученият.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Неизненадан

А Омакрон, Обайдън и Оборисов в страни с отслабена социална имунна система...

30.11.2021 09:09:04

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.