• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Отбелязваме Международния ден на музеите

Отбелязваме Международния ден на музеите

/КРОСС/ 18 май е Международен ден на музеите.

Събитието се чества за първи път на тази дата през 1978 г. Решението за празничната дата е взето през 1977 г. в Москва на Единадесетата генерална конференция на Международния съвет на музеите. В цял свят на този ден служителите на музеите и галериите празнуват своя професионален празник, като организират най-различни културни събития.Изложби, концерти, работилници, филми и екскурзоводски обиколки са сред събитията, които може да бъдат посетени в Европейската нощ на музеите. Тази година инициативата съвпада с Международния ден на музеите - 18 май, отбелязват от Министерството на културата.

В Европейската нощ на музеите ще участват общо 61 държавни и общински музея и художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната, които ще посрещат посетители със свободен вход, отбелязват от екипа на министерството. 

Ето и част от програмата:

МУЗЕИТЕ

Националният исторически музей (НИМ) организира „Музикална разходка във времето" с песни на български, френски, италиански, испански език в изпълнение на Надя Тончева (глас и пиано). В програмата са включени и тематични образователни ателиета, както и безплатни тематични беседи. За посетителите ще бъде достъпна постоянната експозиция на НИМ, както и изложбите „Дуранкулак. 50 години археологически проучвания" и „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023".

Националният военноисторически музей (НВИМ) се включва в инициативата „Европейска нощ на музеите" с вход свободен за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

В Националния музей „Земята и хората" специално за нощта на музеите е подготвен концерт на тръбен орган. Освен него, посетителите ще може да разгледат всички постоянни експозиции на НМ „Земята и хората", както и временните изложби - „Умни минерали за умни телефони", „Зелената приказка на камъка", „,В чудния свят на конкрециите" и „Нови постъпления 2023".

Жителите и гостите на София може да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите отворени ще са постоянната експозиция и временните изложби „310 години пишеща машина" (визуална история), „Полифония и техника. Динамичен диалог" - художествена изложба на Вили Николов. Специално за инициативата „Европейска нощ на музеите" са предвидени две демонстрации „Физика в действие - практически експерименти, които вдъхновяват и образоват". От екипа на музея уточняват, че това събитие е с платен вход.

Посетителите на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще имат възможността да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба „Българска археология 2023", представяща най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия археологически сезон.

Изложбата „Само диви" на Антония Маринова - Crazy и откриване на ХХ Фестивал на изкуствата „Борис Христов", посветен на 110-годишнината от рождението на Борис Христов, са акценти в програмата на Националния музей „Борис Христов" в събота. Ще има и музикален маратон с млади таланти от Нов български университет. От екипа на музея уточняват, че входът е с живо цвете за градината на „Борис Христов".

С три експозиции участва Националният етнографски музей при БАН. Посетителите ще може да разгледат изложбите „130 години Народен музей", „Пътят до трапезата" и „Бежанци".

Националният природонаучен музей при БАН ще отвори за посетителите в събота постоянната си експозиция, представяща биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и единствените у нас проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Гостите на НПМ-БАН ще може да разгледат също временната изложба Illustratorium II на Деница Пенева. Предвидено е и специално събитие - „Опрашителите, без които не можем". Ще има също образователни занимания за ученици с учените, „Научно кафене" за студенти и възрастни с учените от НПМ-БАН, както и събитието „Пътуващият кошер": любопитни срещи с медения свят на пчелите за най-малките". В него любителите пчелари Людмила Русимова и Милена Дойчева отворят техният пътуващ кошер, за да го разгледат посетителите отвътре и да надникнат в потайностите на пчелния свят.

Екипът на Националния антропологичен музей при Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей - БАН е подготвил специална програма за Европейската нощ на музеите. Постоянната експозиция, както и гостуващата изложба „Богове, символи и древни знаци" - Регионален исторически музей - Враца, ще бъдат представени на публиката. Сред специалните събития е лекция на тема „Навременна профилактика. Чудният свят на паразитите" с лектори доц. д-р Вера Кольовска, Тодор Белев, проф. д-р Димитър Кадийски и дмн, проф. д-р Димитър Масларов. Ще има демонстрация на спортни клубове, антропологична работилница (подходяща за възрастовата група 7-18 години) и работилници.

Националният литературен музей взема участие в инициативата с експозициите си в къща музей „Иван Вазов" - София, къща музей „Пейо К. Яворов" - София, къща музей „Петко и Пенчо Славейкови" - София, къща музей „Никола Й. Вапцаров" - София, и в къща музей „Емилиян Станев" - Велико Търново.

Регионалният исторически музей - София отбелязва Европейската нощ на музеите със специални събития, изложби, обиколки с екскурзовод. Отворени с вход свободен са постоянната експозиция в сградата на пл. „Бански" 1, Археологическото ниво на базиликата Света София, Комплекс „Антична Сердика" и Триъгълната кула на Сердика.

ГАЛЕРИИТЕ

В Софийската градска художествена галерия посетителите ще може да видят изложбите „Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението" и „Като шепот (Поетично политическо). Изложба Съвременно изкуство". Във филиала на СГХГ - галерия „Васка Емануилова" посетителите ще може да разгледат постоянната експозиция скулптури Васка Емануилова, както и изложбата „Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите".

А в галерия-музей „Дечко Узунов" може да бъде разгледано ателието на Дечко Узунов. В програмата е и изложбата „Дечко Узунов. Светско монументално изкуство. 125 години от рождението на художника".

Националната галерия ще работи в Нощта на музеите. Посетителите може да посетят филиалите „Двореца", „Квадрат 500", „Музей за християнско изкуство", „Музей на изкуството от периода на социализма" и „Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство".

В зала „Райко Алексиев" на Съюза на българските художници посетителите ще видят „Петър Дочев (1934 - 2024) - живопис". В галерията на СБХ на ул. „Шипка 6" може да бъде посетена експозицията на Милко Божков.

Среща с художничката Надежда Георгиева и куратора Весела Ножарова ще се проведе в „Гьоте институт" - България. Те ще представят изложбата „Невротичният балет на красотата и разрухата".

Френският институт в България ще отвори вратите на медиатеката между 16:00 и 20:00 ч., за да върне посетителите си в сърцето на XVIII в. с последната част на играта Just Dance 2024, в която ще накара посетителите да танцуват виртуално в замъка Версай. Входът е свободен с предварително записване. В зала „Славейков", по случай Олимпийските и параолимпийските игри в Париж, ще има вечер с анимационно кино, посветено на спорта, с късометражните филми „Атлетикус" и филма „Трио Белвил".

Предвидена е и атракционна ретролиния, организирана от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура", съвместно със „Столичен автотранспорт" ЕАД и „Икарус" 260 и 250 България. Линията ще се обслужва от възстановените модели Mercedes-Benz O305G, Чавдар 130, Икарус 280 и Икарус 260 и ще свързва музеите в централната градска част с Национален политехнически музей, музей „Земята и хората" и Национален исторически музей.

В Градската градина срещу Двореца (на площадката на бившия мавзолей) ще се проведе събитието „Мистерия на тракийския херос", организирано от академия „Орфика". „Този интерактивен спектакъл е по мотиви от древния тракийски епос, с вдъхновяващо послание от авторска музика, завладяваща хореография и танц", казват от академията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.