• 31 Окт 2020 |
 •  USD / BGN 1.6719
 •  GBP / BGN 2.1681
 •  CHF / BGN 1.8282
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

На 21 май ще отбележим дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите"

На 21 май ще отбележим дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите"

/КРОСС/ Десетки музеи и галерии в страната ни отново ще участват на 21 май т.г. в Нощ на музеите.

За първи път най-активно в европейската инициатива ще се включи и Национална галерия „Квадрат 500", представителната експозиция на която е разположена в 28 зали на четири етажа.

Министерството на културата започва да приема предложения и заявки от цялата страна за присъединяване към инициативата.

На 21 май 2016 г. (събота) ще отбележим дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите".

Европейската „Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. Българските музеи и галерии се включват веднага в инициативата още в първото й издание. И през тази година, когато е 12-тото издание на Нощта, Министерството на културата на Рeпублика България и Френският институт в София ще са партньори на Министерството на културата и комуникациите на Франция в организирането и отбелязването на инициативата. По традиция, очаква се отново десетки музеи и галерии в страната да изявят готовност и желание да се включат в европейската инициатива с множество интересни изложби, концерти и най-различни арт прояви, посветени специално на Нощта.

Министерството на културата на Р. България напомня, че предложения и заявки за участие в европейската инициатива „Нощ на музеите" - 2016 могат да изпратят както национални музеи и галерии, така и регионални музеи и общински културни институти, а също и частни галерии и изложбени пространства, които проявяват интерес към събитието.

Националната програма за участието на музеите от страната в Европейската нощ на музеите се изготвя от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства" в Министерството на културата.

В предстоящата Европейска „Нощ на музеите" на 21 май 2016 г., когато вратите на музеите и галериите ще са отворени до полунощ и входът в тях е свободен за посетителите, с нови интересни експозиции и с различни атракции и артистични изяви пространствата за изкуство ще обогатят тазгодишното издание на инициативата.
Припомняме, че в миналогодишното 11-то издание на европейската инициатива само в София над 50 музея и галерии бяха с отворени врати в Нощта на музеите и посрещнаха хиляди посетители.

На 21 май 2016 г. в дванадесетото издание на Европейската „Нощ на музеите" за първи път в инициативата ще се включи пълноценно и новата ни Национална галерия „Квадрат 500", в представителната експозиция на която са включени близо 2 000 произведения, разположени в 28 зали на четири етажа в "Квадрат 500", показващи българското изкуство в съизмеримост с европейските и световните тенденции.

По своя формат Европейската „Нощ на музеите" е широко отворена програма, при това - към възможно най-широк кръг от хора, които имат възможност не само да се докоснат до ценностите, експонатите и творбите, които музеите и галериите показват, но и до техните послания. С увеличаването на броя на участващите музеи, галерии и изложбени пространства в Европейската „Нощ на музеите" на практика се увеличава и възможността културното послание на тази чудесна инициатива да достигне до още по-голям кръг от хора, и най-вече - до младото поколение.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.