• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

"Ново поколение"-Русенска филхармония с уникален концерт пред софийска публика

"Ново поколение"-Русенска филхармония с уникален концерт пред софийска публика

/КРОСС/ "Ново поколение" е специален концерт посветен на млади, но доказали се вече наши композитори от последната генерация на българското композиторско творчество. Различната музика ще бъде представена от Русенска филхармония по време на Международния фестивал „Софийски музикални седмици”.

Културното събитие от висока класа ще се състои на 24.06.22, 19.30 часа - София, Зала „България“, в рамките на МФ „Софийски музикални седмици“, като част от своеобразния цикъл „Преглед на българските оркестри” и на 27.06.22, 19.00 часа - Русе, Зала „Филхармония“.

Специалният подбор и идеен проект на програмата е осъществен от Димитър Косев – Главният диригент на Държавна опера-Русе. Проектът демонстрира приемствеността в творческите среди на българската композиторска школа и нагледно показва тенденциите в търсенията на композиторите от новото поколение на България.

Програмата включва произведения на Ангел Заберски – син с произведението „Фантазия“ „Три симфонични картини“; Васил Бележков със своето произведение „Боса копа“, което е първото българско симфонично произведение със солиращ саксофонен квартет и преди 10 години донесе на своя автор втора награда от 12-тото издание на Международен конкурс за композиране на симфонично произведение в 7/8.

Георги Стрезов със своята сюита по музиката на филма „Петя на моята Петя“, Минко Ламбов с откъси от балета „Буря“, Георги Андреев, на когото ще се изсвирят две части от камерна сюита „Феникс“.

Очакват ни две световни премиера на симфоничната увертюра "Ледената кралица" от Румен Бояджиев - син и „Ръченична фантазия“ от Добромир Кисьов.

Концертмайстор на вечерта е Смиляна Лозанова, със солисти: Борислав Йоцов – кларинет, Явор Гайдов – сопран саксофон, Горан Ташев – алт саксофон, Димитър Бакърджиев – тенор саксофон и Атанас Хаджиев – баритон саксофон.

Интересно е, че тези творци, които са от новото поколение, вече навлизат във времето на своята творческа зрелост и са запазили стремежа да се утвърждават в различни музикални жанрове. Те вече са се отдалечили във времето и в своите творчески проекции от момента на експериментирането в изявата си в необятните територии на жанровото многообразие. С натрупването на творчески и професионален опит вече имат утвърден почерк и техните музикални цели намират ясни хоризонти.

В развитието на съвременното българско музикално изкуство това е една положителна тенденция, защото композиторите от новото поколение стават лесно разпознаваеми за българската публика, в средите на която най-вече се открояват имената на заинтересованите или нарочно незаинтересувани професионални критици, музиковеди, а и на техните колеги-композитори.

Това фрагментиране, което наблюдаваме отстрани показва положителна тенденция в развитието на българското композиторско изкуство – наличие на разнообразие, което търси да задоволи всички професионално изкушени вкусове, както и неприкрит стремеж за навлизане в средите на масовата публика.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.