• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Надал и Тийм определят шампиона на "Ролан Гарос"

Надал и Тийм определят шампиона на "Ролан Гарос"

/КРОСС/ Една година по-късно Рафаел Надал и Доминик Тийм отново са на финал и ще спорят за трофея на "Ролан Гарос". Двамата най-добри играчи на клей в момента стигнаха до мача за титлата за втори пореден път и днес ще определят шампиона за 2019 г. Преди 12 месеца Краля на клея не срещна сериозни трудности и спечели с 6:4, 6:3, 6:2.

Големият въпрос, задаван от всички анализатори и фенове обаче е може ли Тийм да свали испанеца от върха? С 11 титли в Париж Надал отново влиза като фаворит, като на негова страна са и много от обективните фактори.

Двамата си осигуриха участие на финала, след като отстраниха съперници от най-голям калибър. Надал преодоля Роджър Федерер с чиста победа в три сета, докато Тийм трябваше да играе два дни и пет сета срещу Новак Джокович.

"Намирам Доминик променен, той подобрява постоянно играта си и това стигане до втори пореден финал не е никак случайно. Определено е по-готов от миналата година за среща с Надал", прогнозира анализаторът на "Евроспорт" Матс Виландер.

Според легендарния швед обаче предимството продължава да бъде на страната на Надал.

"Тийм няма да спечели от това, че игра в събота. "Ролан Гарос" е брутален турнир и тук всеки ден почивка се отразява благоприятно. Надал игра във вторник и петък, а това е огромно предимство срещу Доминик", добави бившият №1.

Финалният мач е днес от 16 часа. В България "Ролан Гарос" се излъчва по "Евроспорт" и БНТ3.

Изходните позиции

Двубоят ще постави на изпитание физическите сили на Тийм, който трябва да играе в четвърти пореден заради отлаганията на мачовете и прекъсванията около валежите в Париж. През двете седмици на турнира 25-годишният австриец е прекарал 15 часа и 25 минути на корта, срещу 13 часа и 24 минути за Надал, който имаше и по-голяма почивка, след като игра в петък.

Пред Тийм стои и голямото предизвикателство да отстрани първите двама в световната ранглиста в рамките на един турнир. Ако го постигне ще стане едва деветият в историята на тениса, като от активните играчи това е правил само Стан Вавринка, при това два пъти. Швейцарецът го постигна по пътя към титлите си на Australian Open 2014 и "Ролан Гарос" 2015.

"Да играеш срещу Рафа винаги е огромно изпитание. Той е печелил тук повече от всеки друг и е фаворит, няма какво да се лъжем. Ще бъде много трудно, но съм готов. Надявам се да имам малко повече късмет от миналата година", каза австриецът преди срещата.

Предимството обаче изцяло е на страната на Надал, който спечели и трите мача между двамата в Париж, при това без да загуби сет. В общия баланс от 12 срещи Надал има осем победи. До момента двамата са имали само една среща на корт различен от клей и това се случи на миналогодишния US Open, когато Надал триумфира в петсетов четвъртфинал, макар да загуби първия сет с 0:6.

Ситуацията през 2019 г. си прилича много с тази преди година, след като Тийм отново взе победа над испанеца преди "Ролан Гарос". Преди година той го отстрани в Мадрид, а сега в Барселона, и двата пъти в два сета.

Пътят до финала

Преди началото на "Ролан Гарос" надмощието на Надал над всички останали на червено беше поставяно под съмнение заради здравословните проблеми на испанеца. Той лекуваше травма и в подготовката за турнира в Париж спечели само една титла – в Рим. Статистиката обаче показва, че Надал продължава да бъде на изключително ниво.

Дотук в турнира испанецът изгуби само един – срещу Давид Гофен в третия кръг. По абсолютно същия начин, както и през 2018 г., когато в рамките на две седмици само Диего Шварцман успя да му вземе сет на четвъртфинал.

Представянето на Краля на клея обаче е дори по-доминиращо, след като преди финала той е дал само 48 гейма на своите съперници, срещу 55 през миналата година на същата фаза.

На хартия Надал имаше големи изпитания в четвъртфинала и полуфинала, но се справи без особени проблеми с Кей Нишикори (6:1, 6:1, 6:3) и Федерер (6:3, 6:4, 6:2).

Ситуацията беше различна при Тийм, който трябваше да показва бойния си дух от самото начало. В първите си три мача австриецът загуби по един сет срещу Томи Пол, Александър Бублик и Пабло Куевас. От осминафиналите обаче четвъртият в схемата вдигна оборотите, побеждавайки в три сета Гаел Монфис и Карен Хачанов.

Епичният полуфинал с Джокович само затвърди добрата форма, в която се намира 25-годишният Тийм.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.