• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Филми със силни социални послания победиха във водещите категории на италианските "Оскари"

Филми със силни социални послания победиха във водещите категории на италианските "Оскари"

/КРОСС/ Филми със силни социални послания си поделиха италианските филмови награди "Давид на Донатело" на церемония вчера късно вечерта, състояла се в "Театър 5" в римското киностудио "Чинечита", предаде АНСА.

Продукцията "Аз, капитанът" на Матео Гароне спечели най-много - седем -  награди "Давид на Донатело", смятани за италианския вариант на американските награди "Оскар".

Филмът имаше общо 15 номинации. Той беше отличен снощи за най-добър филм и за режисура. Продукцията отнесе и наградите за операторско майсторство, монтаж, звук, продукция и визуални ефекти.

Филмът разказва историята на двама младежи от Сенегал, потеглили по пътя на незаконната миграция и е де факто филмова одисея за незаконните мигранти от Африка за Европа. Темата е силно актуална както в Италия, така и в целия ЕС в навечерието на европейските избори.

Главните роли във филма се изпълняват от двама сенегалски младежи Сейду Сар и Муса Фол. Техните герои носят същите имена. Двамата актьори не веднъж са споделяли, че ако не бяха постигнали успех в Италия благодарение на филма на Матео Гароне, те вероятно също щяха да потеглят по пътя на незаконните мигранти от Африка, бленуващи за по-добро бъдеще в ЕС.

"Аз, капинатън" имаше и номинации за "Оскар" и за "Златен глобус" за чуждоезичен филм, но не успя да спечели нито една от двете американски награди.

С най-много номинации за "Давид на Донатело" - общо 19 -, беше дебютната продукция на актрисата, певица и режисьор Паола Кортелези "Все още има утре". Филмът, издържан в черно-бели тонове, разказва за жертвите на домашното насилие и за еманципацията на жените през 40-те години на миналия век в Италия. Снощи филмът спечели отличията в шест категории, в това число наградата за най-добра актриса в главна женска роля, която във филма се изпълнява от самата режисьорка Кортелези, както и наградата на зрителите. Продукцията получи и наградите в категорията за актриса във второстепенна роля за Емануела Фанели, за най-добър оригинален сценарий, наградата за най-добър режисьорски дебют и наградата "Давид на Донатело" на младите зрители.

"Все още има утре" отчете рекорди от приходи в киносалоните и беше прожектиран в редица италиански училища и в италианския парламент. Мнозина в Италия подчертаха, че продукцията е посветена на една все още актуална тема - насилието над жени, което в Италия не бележи отстъпление, въпреки че на ключови постове сега там са две жени - премиерката Джорджа Мелони и лидерката на опозицията Ели Шлайн.

Продукцията "Палацина Лаф" на Микеле Рондино, разказваща историята на психически тормоз от страна на работодател над синдикални работници в стоманодобивен завод в Италия и посветен на действителен случай в Таранто през 1997 г.,  получи наградата в категорията за най-добър актьор в главна мъжка рола на Микеле Рондино, наградата за най-добър актьор във второстепенна роля за Елио Джермано и наградата за най-добра филмова песен "Моята земя", изпълнена от Диодато.

На церемонията Матео Гароне подчерта, че неговият филм се е зародил от желанието да разкаже част от пътуването на мигрантите, за която никой не говори. Двамата актьори във филма му - Сейду и Муса, от своя страна благодариха на италианците и на всички, които спасяват мигрантите по море. Паола Кортелзи на свой ред благодари на всички 5 милиона зрители, които са отишли в киносалоните, за да гледат един черно-бял филм, а после се пошегува, че получава награда за дебют като режисьор в момент, когато навлиза в менопаузата и  настъпва в зрялата възраст.

Церемонията за връчването на наградите "Давид на Донатело" беше водена от известния италиански водещ Карло Конти, за когото се говори, че догодина ще поеме воденето и на фестивала в Сан Ремо. Партнираше му като водеща колежката му Алесия Маркуци. Церемонията беше излъчвана директно по телевизия РАИ Уно.

Източник: БТА

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.