• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Президентът Илхам Алиев: Газ от „Шах Дениз“ ще бъде доставен в Грузия, Турция, България, Гърция и Италия

Президентът Илхам Алиев: Газ от „Шах Дениз“ ще бъде доставен в Грузия, Турция, България, Гърция и Италия

/КРОСС/ На 10 август 2020 г. в Завода за дълбоководни основи [за нефтодобивни съоръжения] „Гейдар Алиев“ в Баку се проведе церемония по стартиране на окопен блок на находището "Карабах".

Опорният блок „Карабах“ е построен от компания „BOS Şelf” на държавната петролна компания „SOCAR“ в Завода за дълбоководни основи "Гейдар Алиев" и е предназначен за проучване и добив на нефт и газ.

Съоръжението е направено под формата на мрежова метална конструкция с цел да се поддържа горната част и палубна зона на стационарна морска основа, която ще бъде монтирана на находището „Карабах“. Опорният блок, разработен по проекта „Карабах“, е найголямата подводна конструкция в историята на SOCAR, както по размер, така и по тегло (общото тегло е 16 000 тона). Той ще бъде инсталиран на дълбочина 182 метра в морето.

Находището „Карабах“ е разположено в южния басейн на Каспийско море, в северната част на Абшеронския архипелаг.

През 1997-1998 г. консорциумът на Каспийската международна петролна компания извършва сондирането на находището, а през 2020 г. благодарение на съвместна сондажна операция на „SOCAR“ и компания „Equinor“, находището е открито като нефтено находище. Предвижда се в находището да се пробият 6 нефтени, 3 газови и 3 водни кладенци. Това находище е едно от най-богатите въглеводородни находища в Азербайджан. 

Находището „Карабах“ е първото находище на нефт, открито в Азербайджан по време на независимостта му. Находищата „Азери“, „Чираг“ и „Гюнашли“ са открити през съветското време, а находищата „Шах Дениз“ и „Абшерон“ са газокондензатни находища.

Това е първото нефтено находище, а това огромно съоръжение е първото най-голямо съоръжение, построено в Каспийско море. Потенциалът на нефтеното находище „Карабах“ се оценява на 60 милиона тона, а в края на 2022 г. се планира да бъдат извлечени първият газ и първият нефт. Очаква се от находището да се добива поне 1,5 милиона тона нефт и 1,5-1,8 милиарда кубически метра газ годишно.

На церемонията присъства Президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, който в интервю си за Азербайджанската телевизия, отговаряйки на въпрос за реализирането на други големи нефтени и газови проекти, казва: „Сега основното ни внимание е фокусирано върху завършването на Южния газов коридор. Този проект също се реализира успешно. Вече приключва неговият четвърти и последен проект – TAP.

По този начин, смятам, че след няколко месеца по инициатива на азербайджанската държава и в резултат на мащабно международно сътрудничество напълно ще бъде завършено изграждането на три взаимосвързани газопроводи с дължина 3500 километра и азербайджанският газ вече ще се доставя в Европа. По този начин, Южният газов коридор ще бъде напълно пуснат в експлоатация.

За нас това е много важно и мисля, че това е историческо събитие, защото това ще ни позволи да осигурим пълното разработване на находището „Шах Дениз“. 

В същото време трябва да отбележа, че без изграждането на Южния газов коридор инвеститорът не би инвестирал средства в този или какъвто и да е било друг проект, или би се колебал. Защото, например, за износ на газ, който ще се добива от газокондензатното находище „Абшерон“, както и на природен газ от находището „Карабах“ и други находища, трябва да има маршрут. Следователно значението на Южния газов коридор не се ограничава до проекта „Шах Дениз“.

Без реализирането на този проект нашата енергийна политика би могла да остане незавършена. Но днес нашата енергийна политика напълно отговаря на интересите на страната ни. Находището „Шах Дениз“ ще снабдява с газ Азербайджан и партньорските страни поне сто години.

В същото време ние се стремим да разширим нашата експортна география. Газът от находището „Шах Дениз“ ще се доставя за Грузия, Турция, България, Гърция и Италия.

Ако в Албания се появи газова мрежа, тогава Албания естествено ще стане наш партньор и ние също ще можем да изнасяме газ там. Възможна е доставката на азербайджански газ и за други съседни страни – страните на Балканския регион. "

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

На каква цена?

30.03.2021 10:47:31

Анонимен

На каква цена?

30.03.2021 10:46:40

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.